Secretariaat:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je meer algemene info over de organisatie en het lidmaatschap, dan kan je op ons secretariaat terecht.

Graag even op voorhand een afspraak maken indien u wenst langs te komen.

Wens je bijkomende informatie over de wandelprogramma's, dan kan je best de begeleider rechtstreeks contacteren.

Je kan ook inschrijven op onze 3-maandelijkse nieuwsbrief

Je maakt kennis met vzw Kompas. Om onze doelstellingen te verwezenlijken, bieden we sinds 1992 aan onze leden wandelarrangementen aan in binnen- en buitenland. We richten ons vooral naar natuurliefhebbers, maar ons aanbod getuigt ook van een alternatieve kijk op citytrips. We werken in een clubformule, dat wil zeggen dat alleen onze leden of hun gezinsleden kunnen deelnemen aan onze trips. Alvast geen probleem voor jullie: voor amper € 7,00 word je lid, € 10,00 voor het hele gezin.

Lees meer: Welkom !

Verbondenheid tussen natuur en cultuur

 

Van bij de start in 1992 zijn Paul, Veerle en Dirk, de initiatiefnemers van Kompas, gedreven om bezochte waardevolle plekjes op een zachte manier te laten kennen aan anderen. Dat moet dan wel kleinschalig gebeuren en op een niet-commerciële manier. Indien hiervoor beroep moet gedaan worden op een buitenlandse reisorganisator, dan is dit zo, maar de kernactiviteit van Kompas blijft het samenstellen van exploratiepakketten op vraag van de leden.

 

Het lidgeld voor Kompas bedraagt amper 7 €. Hiermee dekken we de administratieve kosten en brengen we een viertal elektronische Nieuwsbrieven per jaar uit. Onze leden worden uitgenodigd op alle activiteiten en kunnen hun belangstelling laten kennen op interesselijsten. Door ons op die lijsten te baseren maken we zo weinig mogelijk voorbereidende kosten en kunnen we onze leden vroeger informeren omtrent het al dan niet doorgaan van een activiteit.

 

Omdat onze begeleiders beroep doen op een Vlaamse reisorganisator, kunnen ze zich toeleggen op de programmering. Het zijn ervaren natuur- en cultuurliefhebbers met een zevende zintuig voor verscholen plekjes in België, Europa of daarbuiten. Met hun zesde zintuig hebben ze voeling voor de groepsgeest. Door de deelnemers actief te betrekken bij de beleving van een city- of ecotrip en door belangstelling te hebben voor lokale waarden en het fotografisch vastleggen van belevenissen en composities, dragen ze bij tot een langdurige herinnering aan de activiteit. Kompastochten kennen dan ook een hoog gehalte aan deelnemers dat al eerder mee op stap was.

Omdat vroeg boeken naar fraaie bestemmingen binnen optimale periodes erg belangrijk is, passen we een prijsverschil toe voor vroege boekers en bezoekers aan onze reishappening. Bovendien stellen de voorschotten de reisorganisator in staat de nodige reservaties op naam te verrichten. Af en toe – en vaak op vraag van leden – starten we een activiteit als scouting trip op. Vooral voor verre bestemmingen pasten we deze formule in het verleden toe (bv. Namibië, Alaska, Ladakh). Dergelijke avontuurlijke tochten krijgen later wel een duurzamer karakter, maar omdat ze nog moeten uitgebalanceerd worden, zijn ze aantrekkelijk qua prijs.

Voor het uitwerken van de activiteiten en wandeltochten doen we beroep op vrijwilligers (begeleiders, gidsen, chauffeurs, ...). Ze krijgen hiervoor geen vergoeding maar hun kosten worden wel terugbetaald. We zijn ze erg dankbaar voor hun bijdrage aan de noden van onze hollende maatschappij. Kompas maakt tijd vrij voor het rustig beleven van multiculturele samenwerking in uitnodigende landschappen. Zo slagen we er reeds meer dan 20 jaar in om op een kleinschalige manier plaatselijke behoeften te koppelen aan actieve betrokkenheid.

Net als meerdere Kompas-begeleiders is Paul Vandevelde een geograaf, wat mee de reismicrobe verklaart.

Initiatiefnemer in 1992 van Kompas vzw en sindsdien ononderbroken bestuurslid. Begeleidde ongeveer 20 jaar jongerengroepen in vakantiekampen het buitenland, en gaf als leerkracht ook heel wat leerlingen de smaak van trektochten in de natuur mee. Vanaf 1990 werd ook het aspect wandelreizen voor volwassenen aangesneden, om in 1992 van start te gaan met Kompas. De lijst van intussen begeleide groepen is te lang geworden om uitvoerig uit de doeken te doen, maar de klemtoon ligt op eilanden in Griekenland, Canarische eilanden of elders. Canyoning in Sierra de Guarra was ook jarenlang een onovertroffen succes. Daarnaast passeerden meerdere landen en  nationale parken de revue, met als uitschieters Namibië en Marokko. Veerle , de echtgenote van Paul was en is in vele gevallen een belangrijke medebegeleidster, die in het verleden ook zelf regelmatig Kompasgroepen gegidst heeft.

Tom Vermeiren : geograaf met een duurzame inslag.

Als student geografie doorkruiste hij Europa reeds van noord naar zuid en van west naar oost. Steeds op een zo duurzame manier, want studenten hebben steeds geld tekort.

Momenteel is hij als rijpere geograaf nog steeds een fervent “ontdekkingsreiziger”, maar ondanks dat zijn huidig budget groter is dan zijn toenmalige studentenbeurs, heeft hij nog steeds aandacht voor duurzaamheid en respectvol omgaan met de lokale bevolking.

Aangezien hij graag zijn grenzen letterlijk en figuurlijk verlegt, begeleidt hij dan ook vaak zelfontwikkelde geografisch-cultureel geïnspireerde programma’s. Deze brachten hem onder andere naar de natuurgebieden van de Eifel, de Vogezen, Normandië, de Ardenne-Champagne, de Auvergne, de Provence en naar de cultuursteden: Athene, Barcelona, Berlijn, Lissabon, Londen en Madrid.

 

         
vertrekdatum duur bestemming begeleider activiteit opmerkingen
           
plannen 2018 (1)        
9 dagen juli   Hoge Ardennen Els   2 dagen grootouderweekend
augustus          
augustus   NW-Australië en red centre Deborah   tocht langs nationale parken
september    ...      
herfstvakantie   Noord-Lazio Tom    VOLZET
november   Happening     alle begeleiders
22 sept - 7 okt   Vancouver Dirk   VOLZET
25 sept -10 okt   Indonesië Paul eilandhopping  
december   Cuba Deborah    VOLZET
op aanvraag          
           

Leden kunnen steeds vragen om een programma uit het kompasarchief te herprogrammeren.

Voor een beknopte selectie klik hier:

Rome, Normandië, Wales, Griekse eilanden, Le Boulonnais, Noorwegen, IJsland, Andalousië, Berlijn, Kroatie, Groenland, ...

 

(1) onder voorbehoud, want dit jaar kunnen leden zelf nog initiatieven toevoegen aan de lijst, al dan niet in de open rijen.

 

 

         
vertrekdatum duur bestemming begeleider activiteit opmerkingen
plannen 2019 (1)        
in overleg   midweekwandelingen Lut    
12 -17 juni   geocityrtip Rome Tom   volzet
30mei -10 juni   Faröer eilanden Paul   volzet
20 juni   Lichtaart Lut   midweekwandeling
25 juni   Arcen (NL) Tom   Kasteeltuin + natuurwandeling
begin juli   Schotland Tom   nog 2 plaatsen
juli   Madagascar Paul   volzet
zomer   zomerwandeling     later te bepalen
2e helft september   Griekse eilanden Paul    
1-3 november   Lac du Der Dirk Demey    
najaar   Herfstwandeling      
projecten 2020          
6 - 17 apr 2020   Kaapverdische eilanden Tom   inschrijven
    Andalusië Paul    
hemelvaart 2020   Territoire de Belfort Tom    
    Griekse eilanden Paul    
Pinksteren 2020   Parc naturel regional des Ardennes Tom    
5-12 juli 2020   combi Lazio- Umbrie Tom   leer pasta en geitenkaas maken op lokale wijze
juli   Georgië      
september   Namibië Paul    
later te bepalen   Hoge Veluwe NP Paul    
later te bepalen   Canarische eilanden Paul    
later te bepalen   Lac de Brenne Dirk    
later te bepalen   region in Spanje Dirk    
    een-dags-wandelingen     zie prikbord
op aanvraag          
           

Leden kunnen steeds vragen om een programma uit het kompasarchief te herprogrammeren.

Voor een beknopte selectie klik hier:

Rome, Normandië, Wales, Griekse eilanden, Le Boulonnais, Noorwegen, IJsland, Andalousië, Berlijn, Kroatie, Groenland, ...

 

(1) onder voorbehoud, want dit jaar kunnen leden zelf nog initiatieven toevoegen aan de lijst, al dan niet in de open rijen.

 

 
Noteer alvast zondag 09 november 2014 in jullie agenda, want dan stellen de Kompasbegeleiders door middel van presentaties, infostands, foto's en een persoonlijke babbel de wandelprogramma's 2015 voor.
 
Dit jaar gaat kompashappening opnieuw door in den Biz, Eikendreef 3 te KApellen waar jullie welkom zijn vanaf 14.00 uur.
 
De toeristische sector was de afgelopen tien jaar onderhevig aan sterke veranderingen. KOMPASvzw volgde al deze evoluties nauwgezet op.
Vandaag de dag evolueert de reissector van een LAST-minute naar een FIRST-minute-systeem. Hierdoor variëren de reiskosten naargelang het moment van je beslissing tot deelname (cfr. vroegboekacties).
Daarom is KOMPASvzw genoodzaakt om haar reizen onder de vorm van een budgetreis aan te bieden.

Lees meer: Hoe inschrijven op een kompasactiviteit

 
Noteer alvast zondag 18 november 2018 in jullie agenda, want dan stellen de Kompasbegeleiders door middel van presentaties, infostands, foto's en een persoonlijke babbel de wandelprogramma's 2019 voor.
Dit jaar gaat kompashappening opnieuw door in den Biz, Eikendreef 3 te Kapellen waar jullie welkom zijn vanaf 14.00 uur.
datum  
 
Voorstellen van de leden (klik op de foto)
 
 

project 2020

Cabo Verdebegeleiding

Tom

project 2020

Lac Benne

begeleiding

Dirk

project 2020

Namibië

begeleiding

Paul

project 2020

Noord-Lazio

begeleiding

Tom