Secretariaat:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je meer algemene info over de organisatie en het lidmaatschap, dan kan je op ons secretariaat terecht.

Graag even op voorhand een afspraak maken indien u wenst langs te komen.

Wens je bijkomende informatie over de wandelprogramma's, dan kan je best de begeleider rechtstreeks contacteren.

Je kan ook inschrijven op onze 3-maandelijkse nieuwsbrief

Je maakt kennis met vzw Kompas. Om onze doelstellingen te verwezenlijken, bieden we sinds 1992 aan onze leden wandelarrangementen aan in binnen- en buitenland. We richten ons vooral naar natuurliefhebbers, maar ons aanbod getuigt ook van een alternatieve kijk op citytrips. We werken in een clubformule, dat wil zeggen dat alleen onze leden of hun gezinsleden kunnen deelnemen aan onze trips. Alvast geen probleem voor jullie: voor amper € 7,00 word je lid, € 10,00 voor het hele gezin.

Lees meer: Welkom !

Verbondenheid tussen natuur en cultuur

 

Van bij de start in 1992 zijn Paul, Veerle en Dirk, de initiatiefnemers van Kompas, gedreven om bezochte waardevolle plekjes op een zachte manier te laten kennen aan anderen. Dat moet dan wel kleinschalig gebeuren en op een niet-commerciële manier. Indien hiervoor beroep moet gedaan worden op een buitenlandse reisorganisator, dan is dit zo, maar de kernactiviteit van Kompas blijft het samenstellen van exploratiepakketten op vraag van de leden.

 

Het lidgeld voor Kompas bedraagt amper 7 €. Hiermee dekken we de administratieve kosten en brengen we een viertal elektronische Nieuwsbrieven per jaar uit. Onze leden worden uitgenodigd op alle activiteiten en kunnen hun belangstelling laten kennen op interesselijsten. Door ons op die lijsten te baseren maken we zo weinig mogelijk voorbereidende kosten en kunnen we onze leden vroeger informeren omtrent het al dan niet doorgaan van een activiteit.

 

Omdat onze begeleiders beroep doen op een Vlaamse reisorganisator, kunnen ze zich toeleggen op de programmering. Het zijn ervaren natuur- en cultuurliefhebbers met een zevende zintuig voor verscholen plekjes in België, Europa of daarbuiten. Met hun zesde zintuig hebben ze voeling voor de groepsgeest. Door de deelnemers actief te betrekken bij de beleving van een city- of ecotrip en door belangstelling te hebben voor lokale waarden en het fotografisch vastleggen van belevenissen en composities, dragen ze bij tot een langdurige herinnering aan de activiteit. Kompastochten kennen dan ook een hoog gehalte aan deelnemers dat al eerder mee op stap was.

Omdat vroeg boeken naar fraaie bestemmingen binnen optimale periodes erg belangrijk is, passen we een prijsverschil toe voor vroege boekers en bezoekers aan onze reishappening. Bovendien stellen de voorschotten de reisorganisator in staat de nodige reservaties op naam te verrichten. Af en toe – en vaak op vraag van leden – starten we een activiteit als scouting trip op. Vooral voor verre bestemmingen pasten we deze formule in het verleden toe (bv. Namibië, Alaska, Ladakh). Dergelijke avontuurlijke tochten krijgen later wel een duurzamer karakter, maar omdat ze nog moeten uitgebalanceerd worden, zijn ze aantrekkelijk qua prijs.

Voor het uitwerken van de activiteiten en wandeltochten doen we beroep op vrijwilligers (begeleiders, gidsen, chauffeurs, ...). Ze krijgen hiervoor geen vergoeding maar hun kosten worden wel terugbetaald. We zijn ze erg dankbaar voor hun bijdrage aan de noden van onze hollende maatschappij. Kompas maakt tijd vrij voor het rustig beleven van multiculturele samenwerking in uitnodigende landschappen. Zo slagen we er reeds meer dan 20 jaar in om op een kleinschalige manier plaatselijke behoeften te koppelen aan actieve betrokkenheid.

dirk lofoten 2005 450x600

Dirk Coolsaet is voorzitter sinds de oprichting van Kompas.

In zijn professionele loopbaan was Dirk pedagogisch adviseur toerisme. Hierdoor was hij nauw betrokken bij ontwikkelingen in de reiswereld en bij de opleiding van reisbegeleiders en toeristische gidsen. Hij gaf negen jaar les aan studenten toerisme en twee jaar aan toekomstige toeristische gidsen van de provincie Antwerpen. Zijn specialiteit binnen Kompas zijn de Duitse weekends en reizen naar het noorden.

Net als meerdere Kompas-begeleiders is Paul Vandevelde een geograaf, wat mee de reismicrobe verklaart.

Initiatiefnemer in 1992 van Kompas vzw en sindsdien ononderbroken bestuurslid. Begeleidde ongeveer 20 jaar jongerengroepen in vakantiekampen het buitenland, en gaf als leerkracht ook heel wat leerlingen de smaak van trektochten in de natuur mee. Vanaf 1990 werd ook het aspect wandelreizen voor volwassenen aangesneden, om in 1992 van start te gaan met Kompas. De lijst van intussen begeleide groepen is te lang geworden om uitvoerig uit de doeken te doen, maar de klemtoon ligt op eilanden in Griekenland, Canarische eilanden of elders. Canyoning in Sierra de Guarra was ook jarenlang een onovertroffen succes. Daarnaast passeerden meerdere landen en  nationale parken de revue, met als uitschieters Namibië en Marokko. Veerle , de echtgenote van Paul was en is in vele gevallen een belangrijke medebegeleidster, die in het verleden ook zelf regelmatig Kompasgroepen gegidst heeft.

Tom Vermeiren : geograaf met een duurzame inslag.

Als student geografie doorkruiste hij Europa reeds van noord naar zuid en van west naar oost. Momenteel is hij als leerkracht aardrijkskunde verantwoordelijk voor de binnen- en buitenlandse excursies van de afdeling toerisme van het Koninklijk Atheneum Mortsel. Aangezien hij graag zijn grenzen letterlijk en figuurlijk verlegt, begeleidt hij dan ook vaak zelf deze geografisch-cultureel geïnspireerde reizen. Deze brachten hem onder andere naar de natuurgebieden van de Eifel, de Vogezen, Normandië, de Ardenne-Champagne, de Auvergne, de Provence en naar de cultuursteden: Athene, Barcelona, Lissabon, Londen en Madrid.

 

 foto website

Deborah is sinds 2011 actief bij Kompas.

Als leerkracht aardrijkskunde en natuurwetenschappen in het K.A. te Mortsel is ze vooral geïnteresseerd in dichte en verre bestemmingen waar natuur en contact met de lokale bevolking voor haar een must-see en -do zijn. Een gezonde en boeiende mix, vindt ze, die een ware verslaving werd tijdens en na haar Work and Holiday periode Down Under. De microbe heeft haar goed te pakken en doet/deed haar ook Portugal, Spanje, Ierland, Schotland en Cuba doorkruisen.
Dankzij collega Tom en een warme welkom van Paul en Dirk is zij nu het jongste lid van onze organisatie en ze heeft er zin in. Zin in avontuur, zin in cultuur, zin in expeditie en exploratie!

 

 

         
vertrekdatum duur bestemming begeleider activiteit opmerkingen
           
plannen 2018 (1)        
21 mei -3 juni   Griekse eilanden Paul eilandhopping  
juli    ...      
9 agen juli   Hoge Ardennen Els   2 dagen grootouderweekend
augustus          
augustus   NW-Australië en red centre Deborah   tocht langs nationale parken
september    ...      
herfstvakantie   Noord-Lazio Tom    VOLZET
november   Happening     alle begeleiders
22 sept - 7 okt   Vancouver Dirk   VOLZET
25 sept -10 okt   Indonesië Paul eilandhopping  
december   Cuba Deborah    VOLZET
op aanvraag          
           

Leden kunnen steeds vragen om een programma uit het kompasarchief te herprogrammeren.

Voor een beknopte selectie klik hier:

Rome, Normandië, Wales, Griekse eilanden, Le Boulonnais, Noorwegen, IJsland, Andalousië, Berlijn, Kroatie, Groenland, ...

 

(1) onder voorbehoud, want dit jaar kunnen leden zelf nog initiatieven toevoegen aan de lijst, al dan niet in de open rijen.

 

 

         
vertrekdatum duur bestemming begeleider activiteit opmerkingen
           
plannen 2018 (1)        
21 mei -3 juni   Griekse eilanden Paul eilandhopping  
juli    ...      
9 agen juli   Hoge Ardennen Els   2 dagen grootouderweekend
augustus          
augustus   NW-Australië en red centre Deborah   tocht langs nationale parken
september    ...      
herfstvakantie   Noord-Lazio Tom    VOLZET
november   Happening     alle begeleiders
22 sept - 7 okt   Vancouver Dirk   VOLZET
25 sept -10 okt   Indonesië Paul eilandhopping  
december   Cuba Deborah    VOLZET
op aanvraag          
           

Leden kunnen steeds vragen om een programma uit het kompasarchief te herprogrammeren.

Voor een beknopte selectie klik hier:

Rome, Normandië, Wales, Griekse eilanden, Le Boulonnais, Noorwegen, IJsland, Andalousië, Berlijn, Kroatie, Groenland, ...

 

(1) onder voorbehoud, want dit jaar kunnen leden zelf nog initiatieven toevoegen aan de lijst, al dan niet in de open rijen.

 

 

bestemming vertrek op begeleider activiteit ico ico ico ico   ico
                   
Mastenbos 18/01   winterwandeling  x  x  x  normale wandelschoen    natuur
Cappadocië 28/03   Paul dagtochten  vliegtuig  duur van het programma  minimum aantal deelnemers  stevige wandelconditie    natuur
Andalusië  8/04  Deborah    vliegtuig  verblijf 10 dagen    normale wandelschoen    
Fort 7 25/04   Rudy Lentewandeling  x  x  x  normale wandelschoen   natuur 
Schin-op-Geul 01/05   Paul en Tom wandelweekend  mini van  4    normale wandelschoen   natuur 
Schotse eilanden 17/05  Dirk eilandhopping  mini van  verblijf 14 dagen    stevige wandelschoen goede wandelcoditie  landschap
Griekse eilanden eind mei   Paul  eilandhopping vliegtuig   verblijf 14 dagen    stevige wandelschoen   landschap 
Sierra de Guara 13/07   bestuur  canyoning  mini van  verblijf 6 dagen    stevige wandelschoen stevige wandelconditie  stevige wandelconditie
Balkan 12/07   Senne  dagtochten    verblijf 10 dagen    stevige wandelschoen    stevige wandelconditie
Schotland 23/07   Tom  dagtochten vliegtuig   verblijf 12 dagen    normale wandelschoen normale wandelconditie  landschap
Sri Lanka  augustus     eilandverkenning vliegtuig       stevige wandelschoen   landschap 
Stockholm augustus   Deborah of Dirk geo-citytrip vliegtuig       normale wandelschoen    cultuurprogramma
Noord-Ierland augustus   Deborah   vliegtuig       normale wandelschoen normale wandelconditie  cultuurprogramma
Sulawesi september   Dirk   vliegtuig   verblijf 21 dagen    stevige wandelschoen    natuur
Canarisch eiland oktober   Paul pittige dagtochten vliegtuig   verblijf 7 dagen    stevige wandelschoen    landschap
Tallinn-Helsinki 17/10   Dirk citytrip vliegtuig   verblijf 7 dagen    normale wandelschoen    cultuurprogramma
Istanbul 1/11   Tom geo-city-trip vliegtuig   verblijf 6 dagen  minimum aantal personen  normale wandelschoen normale wandelconditie  cultuurprogramma
Mauritius december   Dirk   vliegtuig       stevige wandelschoen    natuur
  NA   Paul  fotografieprogramma            

 

bestemming vertrek op begeleider activiteit ico ico ico ico ico
                 
Mastenbos 18/01   winterwandeling  x  x  x  normale wandelschoen  natuur
Cappadocië 28/03   Paul dagtochten  vliegtuig  duur van het programma  minimum aantal deelnemers  stevige wandelconditie  natuur
Andalusië  8/04  Deborah    vliegtuig  verblijf 10 dagen    normale wandelschoen  
Fort 7 25/04   Rudy Lentewandeling  x  x  x  normale wandelschoen natuur 
Schin-op-Geul 01/05   Paul en Tom wandelweekend  mini van  4    normale wandelschoen natuur 
Schotse eilanden 17/05  Dirk eilandhopping  mini van  verblijf 14 dagen    stevige wandelschoen  landschap
Griekse eilanden eind mei   Paul  eilandhopping vliegtuig   verblijf 14 dagen    stevige wandelschoen landschap 
Sierra de Guara 13/07   bestuur  canyoning  mini van  verblijf 6 dagen    stevige wandelschoen  stevige wandelconditie
Balkan 12/07   Senne  dagtochten    verblijf 10 dagen    stevige wandelschoen  stevige wandelconditie
Schotland 23/07   Tom  dagtochten vliegtuig   verblijf 12 dagen    normale wandelschoen  landschap
Sri Lanka  augustus     eilandverkenning vliegtuig       stevige wandelschoen landschap 
Stockholm augustus   Deborah of Dirk geo-citytrip vliegtuig       normale wandelschoen  cultuurprogramma
Noord-Ierland augustus   Deborah   vliegtuig       normale wandelschoen  cultuurprogramma
Sulawesi september   Dirk   vliegtuig   verblijf 21 dagen    stevige wandelschoen  natuur
Canarisch eiland oktober   Paul pittige dagtochten vliegtuig   verblijf 7 dagen    stevige wandelschoen  landschap
Tallinn-Helsinki 17/10   Dirk citytrip vliegtuig   verblijf 7 dagen    normale wandelschoen  cultuurprogramma
Istanbul 1/11   Tom geo-city-trip vliegtuig   verblijf 6 dagen  minimum aantal personen  normale wandelschoen  cultuurprogramma
Mauritius december   Dirk   vliegtuig       stevige wandelschoen  natuur
  NA   Paul  fotografieprogramma          
Het brengt ons ertoe om ons systeem van interesselijsten nog eens ter sprake te brengen omdat blijkbaar niet iedereen hiermee bekend is. Voor alle bestemmingen die we in te toekomst voorstellen hanteren we een interesselijst. Daarop kunnen alle leden hun naam (laten) noteren. Hiertoe volstaat een mailtje naar het secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De voorstellen die reeds voor 2014 circuleren vind je achteraan deze Nieuwsbrief. Ze zijn toegevoegd in de tabel waarin ook nog de geplande activiteiten van 2013 staan. De interesselijsten zijn ook vaak beschikbaar op activiteiten zoals Happening, themadag, eendaagse wandeling. Het noteren van je naam op een interesselijst is geen inschrijving. Toch hopen we natuurlijk dat je interesse achteraf ook leidt tot een inschrijving op het ogenblik dat we overgaan tot de definitieve planning van een tocht.
De interesselijsten helpen ons op deze manier om te zien welke bestemmingen goed aanslaan. Als een interesselijst geen of te weinig namen van geïnteresseerden ontvangt, zal deze bestemming uiteraard niet weerhouden worden in het definitieve programma. 
 
 
Noteer alvast zondag 09 november 2014 in jullie agenda, want dan stellen de Kompasbegeleiders door middel van presentaties, infostands, foto's en een persoonlijke babbel de wandelprogramma's 2015 voor.
 
Dit jaar gaat kompashappening opnieuw door in den Biz, Eikendreef 3 te KApellen waar jullie welkom zijn vanaf 14.00 uur.
 

Opnieuw is een jaar voorbij gereisd, misschien voorbij geraasd. Toch nemen we even de tijd om stil te staan bij wat komen mag en kan. Sinds meer dan 22 jaar zorgt Kompas er in 2014 voor om een gevarieerd wandelprogramma aan haar leden voor te leggen. 
Zoals ondertussen gebruikelijk, nodigen we in de nieuwjaarsmaand onze leden en hun gezin in de Noorderkempen uit op een nieuwjaarswandeling en bijhorende receptie. Niet alleen daarover leest u verder meer in deze Nieuwsbrief, ook ligt ondertussen ons volgend fotoatelier vast. Op zondag 16 februari zijn allen die de bedoeling hebben mooie foto’s te maken en die eventueel te verzamelen in fotoalbums welkom in het Koninklijk Atheneum van Mortsel.  Een heuse doe-activiteit, dus. Op de voorbije Kompashappening is weer duidelijk gebleken dat we aandacht willen wekken voor mooi beeldmateriaal. Zo kunnen we het voorjaar in.
Uit het programma van 2014 dat verder in deze Nieuwsbrief staat,  valt op te maken dat zowel eilandhopping, citytrips en de combinaties natuur-cultuur centraal staan bij de verschillende verantwoordelijken voor de wandeltochten. 
Op vraag van de Algemene Vergadering van Kompas zoeken we niet alleen naar nieuwe – lees: jonge – krachten om de komende jaren zonder stijlbreuken het werk mee verder te zetten. Dat proberen we ook door meer te investeren in communicatie. De snel voortrazende technologie helpt ons om via de website, blogs, tablet-communicatie, flashes, nieuwsbrieven en mails onze leden van dienst te zijn. Hiermee willen we ook de scherpe concurrentiestrijd binnen de toeristische industrie en vooral de reisvervoersector nauwgezet volgen om onze leden snel op de hoogte te brengen van betaalbare arrangementen.
Intenties bij de vleet. Het Kompasbestuur hoopt dat ook van de aspiraties die onze leden voor 2014 koesteren, veel terecht komt op de meest geschikte momenten.
 
Dirk Coolsaet
Voorzitter vzwKompas
 
Het brengt ons ertoe om ons systeem van interesselijsten nog eens ter sprake te brengen omdat blijkbaar niet iedereen hiermee bekend is. Voor alle bestemmingen die we in te toekomst voorstellen hanteren we een interesselijst. Daarop kunnen alle leden hun naam (laten) noteren. Hiertoe volstaat een mailtje naar het secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
De interesselijsten zijn ook vaak beschikbaar op activiteiten zoals de Kompashappening, themadag, eendaagse wandeling. Het noteren van je naam op een interesselijst is geen inschrijving. Toch hopen we natuurlijk dat je interesse achteraf ook leidt tot een inschrijving op het ogenblik dat we overgaan tot de definitieve planning van een programma.
 
De interesselijsten helpen ons op deze manier om te zien welke bestemmingen goed aanslaan. Als een interesselijst geen of te weinig namen van geïnteresseerden ontvangt, zal deze bestemming uiteraard niet weerhouden worden in het definitieve programma.
Beste wensen
Opnieuw is een jaar voorbij gereisd, misschien voorbij geraasd. Toch nemen we even de tijd om stil te staan bij wat komen mag en kan. Sinds meer dan 22 jaar zorgt Kompas er in 2014 voor om een gevarieerd wandelprogramma aan haar leden voor te leggen. 
Zoals ondertussen gebruikelijk, nodigen we in de nieuwjaarsmaand onze leden en hun gezin in de Noorderkempen uit op een nieuwjaarswandeling en bijhorende receptie. Niet alleen daarover leest u verder meer in deze Nieuwsbrief, ook ligt ondertussen ons volgend fotoatelier vast. Op zondag 16 februari zijn allen die de bedoeling hebben mooie foto’s te maken en die eventueel te verzamelen in fotoalbums welkom in het Koninklijk Atheneum van Mortsel.  Een heuse doe-activiteit, dus. Op de voorbije Kompashappening is weer duidelijk gebleken dat we aandacht willen wekken voor mooi beeldmateriaal. Zo kunnen we het voorjaar in.
Uit het programma van 2014 dat verder in deze Nieuwsbrief staat,  valt op te maken dat zowel eilandhopping, citytrips en de combinaties natuur-cultuur centraal staan bij de verschillende verantwoordelijken voor de wandeltochten. 
Op vraag van de Algemene Vergadering van Kompas zoeken we niet alleen naar nieuwe – lees: jonge – krachten om de komende jaren zonder stijlbreuken het werk mee verder te zetten. Dat proberen we ook door meer te investeren in communicatie. De snel voortrazende technologie helpt ons om via de website, blogs, tablet-communicatie, flashes, nieuwsbrieven en mails onze leden van dienst te zijn. Hiermee willen we ook de scherpe concurrentiestrijd binnen de toeristische industrie en vooral de reisvervoersector nauwgezet volgen om onze leden snel op de hoogte te brengen van betaalbare arrangementen.
Intenties bij de vleet. Het Kompasbestuur hoopt dat ook van de aspiraties die onze leden voor 2014 koesteren, veel terecht komt op de meest geschikte momenten.
 
Dirk Coolsaet
Voorzitter vzwKompas
 
Een digitaal fototoestel behoort de laatste tijd tot de standaarduitrusting van een kompasreiziger. Na elke Kompasreis vergroot, met alle gevolgen van dien ons arsenaal aan digitaal beeldmateriaal. 
Ook op een kompashappening neemt “het beeld” een prominente plaats in. Ook de vele blikken van bewondering en verwondering die het kompasbestuur telkens ziet wanneer de leden door onze fotoalbums bladeren, wijst bij onze leden op een grote interesse in “het beeld”.

Lees meer: Kompas heeft traditioneel oog voor fraaie landschappen

De toeristische sector was de afgelopen tien jaar onderhevig aan sterke veranderingen. KOMPASvzw volgde al deze evoluties nauwgezet op.
Vandaag de dag evolueert de reissector van een LAST-minute naar een FIRST-minute-systeem. Hierdoor variëren de reiskosten naargelang het moment van je beslissing tot deelname (cfr. vroegboekacties).
Daarom is KOMPASvzw genoodzaakt om haar reizen onder de vorm van een budgetreis aan te bieden.

Lees meer: Hoe inschrijven op een kompasactiviteit

Wie woont er in Berlijn?
 
Voor een echte Berlijner is zijn Kiez het centrum van de wereld.
Mischien heeft daarom elke buurt zijn specifieke bevolkingsgroep,
zijn eigen cafés, zijn eigen specialiteiten.
 
Kort gezegd, de verscheidenheid is groot te Berlijn.
 
Dit alles én nog veel meer wist Isa mij tijdens de seizoenswandeling te vertellen.
 
 
Mijn nieuwsgierigheid (en dat van de andere dappere wandelaars) was gewekt.
Daarom denk ik eraan om van woensdagnamiddag 30 april 2014 tot en met zondag 4 mei 2014 een geo-city-trip naar Berlijn te organiseren.
 
Op de Kompashappening kan je meer te weten komen, maar indien je nu al interesse hebt,
stuur dan gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
met vriendelijke geografsiche groet
Tom
 
Gemiddeld genomen regent het tweehonderdvijftig dagen per jaar in Schotland.
 
Schotland staat voornamelijk bekend om zijn prachtige botanische tuinen en de vele kastelen en kasteelruïnes
 
De doedelzak is een typisch Schots instrument.
 
Schotten zijn een behoorlijk trots volk dat nog veel belang hecht aan oude gebruiken en gewoontes.
 
Ben Nevis is slechts 1344 meter hoog, toch moeten vele toeristen terugkeren naar Fort William zonder de top gezien te hebben.
 
Dirk en Tom vragen zich af of al deze stellingen de "kompastest" kunnen doorstaan ? Daarom stellen ze beide een gelijkwaardig doch verschillend programma voor...
 

Lees meer: Kompasleden kiezen voor Schotland

 
Hopelijk heb ook jij die dit nu leest een hart voor Kompas. Dé manier bij uitstek om dit nu te laten blijken is door te reageren op deze Nieuwsbrief. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig, je overloopt alle voorstellen die we jou in deze Nieuwsbrief voor 2015 voorschotelen. Je geeft per e-mail op voor welke bestemmingen we je naam op de interesselijst mogen schrijven. Stuur dit op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zodra er voldoende namen op een bepaalde interesselijst staan, kunnen we beginnen werken aan de concrete realisatie. 
In je eigen voordeel: dit gebeurt beter vroeg dan laat. Waarom?  Het systeem van de verkoop vliegtuigtickets is een belangrijke potentiële bron van kostenbesparing die vaak tot  honderden euro per persoon oploopt . Daarbij moet onderscheid gemaakt worden tussen lijnvluchten en chartervluchten.  Bij lijnvluchten kan over het algemeen reeds 11 maand vóór de vertrekdatum geboekt worden. De goedkoopste zetels zijn die welke in de eerste maanden besteld worden. Naarmate er meer plaatsen op een vlucht verkocht zijn, gaan de prijzen omhoog. Vooral in vakantieperiodes lopen de prijzen daardoor vaak sneller op. Zelf hebben we reeds vaak ondervonden dat wie later inschrijft voor een Kompastocht een duurder vliegtuigticket moet betalen. Zeer vaak verschillen de prijzen van de tickets op het zelfde ogenblik bij vergelijking van verschillende data.  
Voor chartervluchten geldt een vergelijkbare regel. Ook daar zijn de eerst verkochte tickets normaal de goedkoopste. Maar bij dit soort vluchten werkt men met 2 seizoenen, een zomer- en een winterseizoen. Daardoor kan men over ’t algemeen geen 11 maanden maar slechts 6 maanden van tevoren boeken.
In beide gevallen is het dus belangrijk dat we je interesse zo vroeg mogelijk kennen. Wie op een interesselijst staat wordt prioritair op de hoogte gebracht wanneer we een programma opstarten. Het noteren van je naam op een interesselijst is geen inschrijving, maar wij hopen natuurlijk dat er voldoende definitieve deelnemers uit voortkomen als het moment van beslissen aanbreekt. Aan jou de keuze.
Paul
 

 

Traditioneel is een vast agendapunt op de vergaderingen van Kompas: Welke streek of regio werd onlangs door een bestuurslid bezocht ?

Aangezien zowel Paul, Dirk als Deborah Cuba verkenden, was de keuze van onderwerp voor de thema-namiddag in 't Kerkse te Kapellen eenvoudig. Bovendien was het nog maar van 2010 geleden dat Paul en Veerle een groep Kompassers naar Costa Rica begeleidden.

Voor Tom, het enige bestuurslid dat er nog niet geweest is, was het duidelijk dat er voldoende verhalen en beeldmateriaal voorhanden waren om een prachtige thema-namiddag in elkaar te steken.

Lees meer: Thema-namiddag Costa Rica - Cuba was een topper