Gemiddeld genomen regent het tweehonderdvijftig dagen per jaar in Schotland.
 
Schotland staat voornamelijk bekend om zijn prachtige botanische tuinen en de vele kastelen en kasteelruïnes
 
De doedelzak is een typisch Schots instrument.
 
Schotten zijn een behoorlijk trots volk dat nog veel belang hecht aan oude gebruiken en gewoontes.
 
Ben Nevis is slechts 1344 meter hoog, toch moeten vele toeristen terugkeren naar Fort William zonder de top gezien te hebben.
 
Dirk en Tom vragen zich af of al deze stellingen de "kompastest" kunnen doorstaan ? Daarom stellen ze beide een gelijkwaardig doch verschillend programma voor...
 
 
Tom stelt een bezoek aan drie regio's in een schoolvakantie (vb. augustus) voor. Loch Lomond en omstreken, Ben Nevis en de Speyside. In elke regio komen volgende aspecten aan bod: wandeltochten (10 à 18 km), culturele toppers en een lokaal drankje beginnend met de letter W.
In elke streek verblijven we enkele dagen in een typische lokale B&B. Verplaatsen doen we door middel van een huurauto of mini-van.
Van 16 tot en met 30 juli 2014 gaan Tom & Ingrid en twee Die-Hard kompasleden op verkenning. Tijdens de voorbereiding van deze exploratie hebben ze al moeten vaststellen dat Schotland geen goedkope bestemming is en dat de betaalbaarste en kwalitatieve B&B's snel volgeboekt zijn.
 
Indien blijkt dat er ook buiten de schoolvakanties belangstelling voor Schotland is, dan heeft Dirk  een trip naar de westelijke randgebieden op het oog. Dat zijn dan vooral de Hebrideneilanden Skye, Lewis en Harris, maar daarvoor moet je ook doorheen de Grampian Mountains en de Highlands. Het vervoer per minivan wordt er ook gecombineerd met een verblijf in bed & breakfasts. Begin mei is de lente er doorgaans al goed doorgebroken, wat niet wegneemt dat de kans op vier seizoenen op één dag er best van toepassing kan zijn.
 
Daarom nu reeds een warme (en droge) oproep aan de kompasleden om hun interesse in Schotland zo snel mogelijk te laten blijken, waarbij ze tegelijkertijd de voorkeurperiode, schoolvakantie of niet, vermelden.
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.