Dit is een trip die als een absolute must voor liefhebbers van excentrieke landschappen kan beschouwd worden. We bezoeken de mooiste valleitjes in het feeërieke landschap van Cappadocië.
In de valleien van deze streek  bewonderen we de meest bizarre erosietaferelen, onder meer de tot de verbeelding sprekende paddenstoelrotsen. De namen van de valleien spreken in feite voor zich: zo wandelen we onder meer door de rode vallei, de roze vallei, de duivenvallei en de vallei van de liefde.

Lees meer: Cappadocië, Turkije, een wonder van de natuur.

 
De kompashappening was een voltreffer
 
 
De sfeerfoto spreekt voor zich … zeer veel leden kwamen naar Den Biz. Niet alleen om het felbegeerde kompasmuismatje te bemachtigen, maar ook om hun naam op een interesselijst te plaatsen; met als gevolg dat voor sommige programma’s het beoogde minimum aantal deelnemers reeds bereikt werd.
 
 
 
 

 

 
Een internationaal tweeluik in het verlengd weekend van 1 mei, meer bepaald van vrijdag 1 tot 3 of 4 mei. Wie dat wil kan dus tot en met maandag 4 mei meegaan. Maar voor wie op maandag al moet gaan werken, eindigt dit weekend dus na de zondagwandeling.
 
Op vrijdag en zondag wordt er een wandeling gemaakt in de buurt van Schin-op-Geul, naar Nederlandse normen op sommige plaatsen met een redelijk golvend reliëf.
 
Op zaterdag en maandag maken we een wandeling in de nabije Voerstreek, waar we hopen dat de fruitbomen er dan nog in bloei staan.

 

Dirk steekt op 17 mei 2015 de Noordzee over. Vanuit Zeebrugge vaart het gezelschap naar Hull, om zo de eerste dag meteen de Schotse grens over te trekken. Vervolgens loopt de route in uurwerkzin via Glasgow en Oban naar het eerste eiland: Mull.
 
Na de fraaie zichten omheen de Ben More gaat het in een brede lus naar Mallaig om de overtocht naar Skye te wagen. Omdat natuurobservatie voorop staat, nemen ze hier voldoende tijd voor wandeltochten en uitzichten. Aan de noordzijde beland, steekt de groep over naar Harris, dat eigenlijk aansluit bij  Lewis, het laatste grote eiland op de reis.
De overtocht naar Ullapool brengt de Highlands binnen bereik. Dat wordt een doorsteek langs oostelijk Schotland met stops: een whiskystokerij hoort er nu eenmaal bij.
 
Aangezien voor dit programma het maximum aantal deelnemers werd bereikt, heeft Dirk op aanvraag een wachtlijst geopend.

Lees meer: In mei verkennen we de Schotse eilanden

 
Istanbul is de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Sinds meer dan tachtig jaar is Istanbul geen hoofdstad meer, maar is momenteel nog steeds de grootste stad van Turkije.
Met andere woorden: de metropool met 13 miljoen inwoners op de grens tussen Europa en Azië is een magische bestemming. 
 
 
De uitzichten over de Bosporus, die het Aziatische van het Europese deel van elkaar scheidt, zijn ronduit overweldigend. De oude kern van de stad ligt in Europa, maar eenmaal op geo-citytrip in Istanbul, wordt duidelijk dat je deze stad met geen enkele andere Europese stad kunt vergelijken. Er is niet één stad die aan de bedrijvigheid op straat in Istanbul kan tippen. De stoepen zijn bezet door schoenpoetsers, parfumverkopers, kraampjes met mosselen, ringen, sesambroodjes, fruit, vis, noten, maïskolven, speelgoed, elektronica en nog veel meer. Het leven staat hier niet stil!
 
Niet verwonderlijk dus dat de interesselijst niet alleen tijdens de kompashappening aangroeide, en dat ook nadien er voldoende belangstelling blijkt voor deze stad.
Martine, Ingrid en Tom gaan “sowieso” naar Istanbul, de overblijvende vrije plaatsen zullen ingevuld worden volgens het principe “first come, first served”. Wil je zeker zijn van je plekje, stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar Tom, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
 
Tom ging vorig jaar op prospectie naar Schotland. Eind juli begin augustus stelt hij een gevarieerd doch rustig 10-daags programma voor. De interesselijst is goed gevuld … en drie leden hebben hun deelname reeds bevestigd, maar zolang het minimumaantal niet bereikt is zitten we spijtig genoeg in een pad-stelling. Nu reeds de kwalitatieve B&B’s boeken, brengt een financieel risico met zich mee; anderzijds kan te lang wachten als gevolg hebben dat alle goede en betaalbare overnachtingsplaatsen antwoorden met “NO VACANCY”.
Indien één van je voornemens van 2015 overeenstemt met: “Ik wens een stukje van de wereld te zien”, twijfel dan niet langer en stuur een mailtje naar Tom.

Lees meer: Schotland tijdens de zomer van 2015

Zondag 18 januari
 
Naar jaarlijkse gewoonte openen we onze Kompasactiviteiten met een wandeling waarna alle aanwezige Kompassers op een gratis hapje en drankje worden uitgenodigd om het nieuwe jaar samen in te klinken.
 
Omdat we beschikken over een zaal die zeer geschikt is voor projectie, voorzien we nog een extra activiteit, meer bepaald een retrospectieve met beelden van jullie die op onze Kompas-tochten in 2014 werden geschoten. De bedoeling is dat voor elke tocht één of meer Kompas-leden een selectie maken van hun beste beelden en die op een USB stick meebrengen. Wij zorgen zelf voor een projector en scherm. Wel moet je minstens 2 weken vooraf, dus tegen zondag 4 januari een seintje geven aan Paul, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van welke tocht(en) je beelden meebrengt.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zal dan verder gemeld worden hoeveel beelden maximaal je kan projecteren. 
Daarom starten we op 18 januari reeds in de voormiddag om 10u00. Vooraf inschrijven, via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor één of meer onderdelen op die dag is om organisatorische redenen noodzakelijk.
 
Samenvattend komt het programma er dan zo uit te zien:
-Om 10u00 start van de projecties in de theaterzaal van ’t Kerkske, Kapelsestraat 182, Kapellen.
-Rond de middag: belegde broodjes tegen democratische prijzen of eigen lunchpakketje.
-Rond 13u30 start van de winterwandeling in het Mastenbos en langs het Antitankkanaal, gratis voor leden.
-Na de wandeling gratis Nieuwjaarsreceptie in ’t Kerkske voor leden.

 

 
Gaat zeker door van zaterdag 28 maart tot zaterdag 5 april. Er zijn nog enkele vrije plaatsen. Dringend!
 
Er werd bovendien een extra Cappadocië–tocht ingelast voor fotografie, van 6 tot 13 april.
 
 
 

 

 

Er worden nog enkele Kompasleden gezocht om onze eilandhopping in Griekenland op gang te brengen. In de jaarkalender staan zoals steeds enkele mogelijke routes.

Op de eerste plaats hebben we Sifnos – Serifos – Milos gezet, 3 van de mooiste Cycladen-eilanden die we intussen al sinds 2007 niet meer programmeerden. Hoog tijd dus om deze parels nog eens te verkennen. 

Lees meer: Griekse eilanden in 2015 met Paul

 
Dat Kompas iets heeft met het Noorden en met eilanden is voor onze leden niets nieuws. Omdat citytrips ook succesvol zijn de jongste jaren, past het programma Stockholm perfect in de visie van vzwKompas qua duurzaam wandelplezier. Het staat ondertussen vast: de tweede week van augustus 2015 vliegen we naar de Zweeds hoofdstad. Met een derde stedelijke bebouwing, een derde groen en een derde water oogt deze aangename grootstad (1 miljoen inwoners) bijzonder uitnodigend.

Lees meer: Kompas op slimme mobiliteit in Stockholm

 
Wie in Italië de platgetreden toeristische paden verlaat, gaat meestal ook op zoek naar een alternatief logement. Vaak wordt de hotelkamer vervangen door een kamer in een vakantieboerderij. Door de woorden 'agricultuur' en 'toerisme' te combineren promoot men in Italië zulk een vakantie als 'Agroturismo'.

De landbouwsector krijgt, net zoals andere economische sectoren, meer en meer te maken met het fenomeen van globalisering. Hierdoor krijgen vele kleinschalige landbouwers het steeds moeilijker om hun bedrijf rendabel te houden. Velen verlaten hun boerderij en zoeken een andere job. Anderen zien de opportuniteit en investeren in het agroturismo. Op die manier zijn ze in staat om hun beroep als landbouwer te blijven beoefenen én zorgen ze ervoor dat de traditionele, lokale vaardigheden niet verloren gaan.

Lees meer: Agroturismo is voor Kompas geen onbekende

 

Periode:  zondag 12 tot woensdag 22 juli 2015

Begeleider: Senne (contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Prijs: kompasprogramma € 175 (bij 8 deelnemers), raming reiskosten zonder vluchten: € 800 (alle vervoer ter plaatse, logies, maaltijden). De vluchten (heen en terug) kosten op dit moment +/- 250 euro.

 

Deelnemingsvoorwaarden: lidmaatschap Kompas vereist; reis gaat door bij min. 6 en max. 10 deelnemers.  

Lees meer: Senne trekt naar Macedonië, Kosovo en Albanië

 

Onze leden weten dat wij vaak minder plat getreden paden bewandelen op onze activiteiten. Het ontdekken van nieuwe pistes en verscholen stedelijke hoekjes is immers een drijfveer voor onze begeleiders, vooral als we daar een mooi verhaal bij kwijt kunnen. Het ligt dan ook voor de hand dat onze leden dit niet alleen boeiend vinden, maar zich ook afvragen of alle plekjes voor hen haalbaar zijn. Zelfs als we maximaal empatisch te werk gaan en een goede inschatting van onze groep beogen, proberen we veiligheid voorop te plaatsen en alternatieven te voorzien als dat nodig blijkt. 

Lees meer: Succes verzekerd bij Kompas?

 
Ook deze tocht gaat definitief door, 2 weken van donderdag 28 mei tot donderdag 11 mei. Wij zwerven langs 3 of 4 eilanden in de West-Cycladen te kiezen uit Milos, Sifnos, Serifos en/of Kimolos.

Er kunnen nog enkele mensen mee. Geef snel een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De keuze tussen Sri Lanka en Madagaskar vervalt. Alleen de keuze Sri Lanka blijft over omdat op dit ogenblik een bezoek aan Madagaskar om medische redenen af te raden is. Uit de interesses van de kandidaat deelnemers blijkt dat de maand augustus niet past als datum. Daarom wordt een nieuw voorstel bekeken, met vertrek in de winter, allicht december. Wie geïnteresseerd is om in de winter naar Sri Lanka te gaan kan zijn naam op de interesselijst zetten via Paul, per e-mail, aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op dit ogenblik zijn er goedkope vliegtuigtickets beschikbaar, dus een vlugge reactie is welkom.

 

Wanneer je met een zoekrobot de term “flexibel kompas” opzoekt, krijg je ongeveer 5.350.000 resultaten in 0,23 seconden. Een beetje raar als je weet dat zulk een kompas niet bestaat …

De aandachtige lezer heeft het natuurlijk al begrepen. Flexibiliteit is niet alleen een modern woord, het is ook, en wel sinds onze oprichting in 1992, een kompaseigenschap. Op vraag van een aantal leden hebben we in onze jaarkalender enkele wijzigingen aangebracht. Onze avontuurlijke canyoning tocht in de Sierra de Guara is verschoven naar eind juli en het Schotland-light-programma start in het begin van de grote vakantie.

Niet alleen onze begeleiders zijn flexibel, ook voor onze leden is het geen onbekend woord. Vele leden hebben in hun agenda, voor sommigen reeds een overvolle agenda, een kompasactiviteit ingeschreven. Zo gaan met zekerheid de volgende programma’s door: Cappadocië, Schin-op-Geul, Schotse eilanden, Griekse eilanden, Balkan, Schotland-light en Istanbul. Voor de overige programma’s zijn er al wel geïnteresseerden, maar werd het minimum aantal deelnemers nog niet bereikt.

Als het weer een beetje mee zit, vallen de Britse Eilanden als actief vakantiegebied. Na de succesvolle Hebridentour in 2015, opteren we komend jaar voor Zuid-Wales. Met de Brecon Beacons en het Pembrokeshire Coast Path treffen we er een rustgevend wandelgebied. De glooiingen van de Beacons zorgen voor een aangename aanloop naar een spectaculair kustlandschap. Van het 300 km-lange wandelpad in de Zuidwesthoek van Wales kiezen we de fraaiste klifroutes uit. De steilkusten van Pembrokeshire lenen zich immers uitstekend tot enkele langere tochten en combinaties van kortere trajecten.

    

Lees meer: Zuid-Wales en de Cotswold Hills