Dirk steekt op 17 mei 2015 de Noordzee over. Vanuit Zeebrugge vaart het gezelschap naar Hull, om zo de eerste dag meteen de Schotse grens over te trekken. Vervolgens loopt de route in uurwerkzin via Glasgow en Oban naar het eerste eiland: Mull.
 
Na de fraaie zichten omheen de Ben More gaat het in een brede lus naar Mallaig om de overtocht naar Skye te wagen. Omdat natuurobservatie voorop staat, nemen ze hier voldoende tijd voor wandeltochten en uitzichten. Aan de noordzijde beland, steekt de groep over naar Harris, dat eigenlijk aansluit bij  Lewis, het laatste grote eiland op de reis.
De overtocht naar Ullapool brengt de Highlands binnen bereik. Dat wordt een doorsteek langs oostelijk Schotland met stops: een whiskystokerij hoort er nu eenmaal bij.
 
Aangezien voor dit programma het maximum aantal deelnemers werd bereikt, heeft Dirk op aanvraag een wachtlijst geopend.

Lees meer: In mei verkennen we de Schotse eilanden

Zondag 18 januari
 
Naar jaarlijkse gewoonte openen we onze Kompasactiviteiten met een wandeling waarna alle aanwezige Kompassers op een gratis hapje en drankje worden uitgenodigd om het nieuwe jaar samen in te klinken.
 
Omdat we beschikken over een zaal die zeer geschikt is voor projectie, voorzien we nog een extra activiteit, meer bepaald een retrospectieve met beelden van jullie die op onze Kompas-tochten in 2014 werden geschoten. De bedoeling is dat voor elke tocht één of meer Kompas-leden een selectie maken van hun beste beelden en die op een USB stick meebrengen. Wij zorgen zelf voor een projector en scherm. Wel moet je minstens 2 weken vooraf, dus tegen zondag 4 januari een seintje geven aan Paul, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van welke tocht(en) je beelden meebrengt.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zal dan verder gemeld worden hoeveel beelden maximaal je kan projecteren. 
Daarom starten we op 18 januari reeds in de voormiddag om 10u00. Vooraf inschrijven, via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor één of meer onderdelen op die dag is om organisatorische redenen noodzakelijk.
 
Samenvattend komt het programma er dan zo uit te zien:
-Om 10u00 start van de projecties in de theaterzaal van ’t Kerkske, Kapelsestraat 182, Kapellen.
-Rond de middag: belegde broodjes tegen democratische prijzen of eigen lunchpakketje.
-Rond 13u30 start van de winterwandeling in het Mastenbos en langs het Antitankkanaal, gratis voor leden.
-Na de wandeling gratis Nieuwjaarsreceptie in ’t Kerkske voor leden.

 

 
Gaat zeker door van zaterdag 28 maart tot zaterdag 5 april. Er zijn nog enkele vrije plaatsen. Dringend!
 
Er werd bovendien een extra Cappadocië–tocht ingelast voor fotografie, van 6 tot 13 april.
 
 
 

 

 
Dat Kompas iets heeft met het Noorden en met eilanden is voor onze leden niets nieuws. Omdat citytrips ook succesvol zijn de jongste jaren, past het programma Stockholm perfect in de visie van vzwKompas qua duurzaam wandelplezier. Het staat ondertussen vast: de tweede week van augustus 2015 vliegen we naar de Zweeds hoofdstad. Met een derde stedelijke bebouwing, een derde groen en een derde water oogt deze aangename grootstad (1 miljoen inwoners) bijzonder uitnodigend.

Lees meer: Kompas op slimme mobiliteit in Stockholm

 

Onze leden weten dat wij vaak minder plat getreden paden bewandelen op onze activiteiten. Het ontdekken van nieuwe pistes en verscholen stedelijke hoekjes is immers een drijfveer voor onze begeleiders, vooral als we daar een mooi verhaal bij kwijt kunnen. Het ligt dan ook voor de hand dat onze leden dit niet alleen boeiend vinden, maar zich ook afvragen of alle plekjes voor hen haalbaar zijn. Zelfs als we maximaal empatisch te werk gaan en een goede inschatting van onze groep beogen, proberen we veiligheid voorop te plaatsen en alternatieven te voorzien als dat nodig blijkt. 

Lees meer: Succes verzekerd bij Kompas?

 

Wanneer je met een zoekrobot de term “flexibel kompas” opzoekt, krijg je ongeveer 5.350.000 resultaten in 0,23 seconden. Een beetje raar als je weet dat zulk een kompas niet bestaat …

De aandachtige lezer heeft het natuurlijk al begrepen. Flexibiliteit is niet alleen een modern woord, het is ook, en wel sinds onze oprichting in 1992, een kompaseigenschap. Op vraag van een aantal leden hebben we in onze jaarkalender enkele wijzigingen aangebracht. Onze avontuurlijke canyoning tocht in de Sierra de Guara is verschoven naar eind juli en het Schotland-light-programma start in het begin van de grote vakantie.

Niet alleen onze begeleiders zijn flexibel, ook voor onze leden is het geen onbekend woord. Vele leden hebben in hun agenda, voor sommigen reeds een overvolle agenda, een kompasactiviteit ingeschreven. Zo gaan met zekerheid de volgende programma’s door: Cappadocië, Schin-op-Geul, Schotse eilanden, Griekse eilanden, Balkan, Schotland-light en Istanbul. Voor de overige programma’s zijn er al wel geïnteresseerden, maar werd het minimum aantal deelnemers nog niet bereikt.

Als het weer een beetje mee zit, vallen de Britse Eilanden als actief vakantiegebied. Na de succesvolle Hebridentour in 2015, opteren we komend jaar voor Zuid-Wales. Met de Brecon Beacons en het Pembrokeshire Coast Path treffen we er een rustgevend wandelgebied. De glooiingen van de Beacons zorgen voor een aangename aanloop naar een spectaculair kustlandschap. Van het 300 km-lange wandelpad in de Zuidwesthoek van Wales kiezen we de fraaiste klifroutes uit. De steilkusten van Pembrokeshire lenen zich immers uitstekend tot enkele langere tochten en combinaties van kortere trajecten.

    

Lees meer: Zuid-Wales en de Cotswold Hills

De Spaanse streek Andalusië, of Al-Andalus, staat bekend om de prachtige bezienswaardigheden die de Moren achterlieten na de Reconquista. Kom met Kompas snel de Arabische sfeer, sherry en tapas proeven in deze veelzijdige streek!
Het moet gezegd, Spanje blijft voor ons Belgen een zuiderse bestemming om bij weg te dromen. Met dit nieuwe wandelprogramma leggen we de focus op een boeiende mix van natuur en cultuur, een warm samenzijn met oog op duurzaamheid.

     

Lees meer: U wordt als Kompasser bij deze officieel uitgenodigd op volgend wandelprogramma: ‘Al-Andalus’!

Een vzw kan alleen maar bestaan bij de gratie van haar leden.

Daarom lanceren deze oproep ...

Wens je dit jaar met Kompas vzw op stap te gaan of wens je onze werking gewoon te steunen?

met een storting van € 7,00 ben je individueel lid, voor € 10,00 wordt het hele gezin lid.

je kan het bedrag storten op onze TRIODOS-rekening: BE78 5230 8052 0886; gelieve LIDGELD 2016 bij de vermelding te schrijven.

Het Kompasbestuur bedankt je alvast voor het vertrouwen dat jullie ons schenken.

Trump kocht lucht voor zijn Trump Tower, want in New York verkopen ze echt lucht.

In New York kun je de lucht boven een gebouw verkopen aan de eigenaar van een naburig perceel. Die kan daarmee veel hoger bouwen dan normaal is toegestaan in die buurt. De handel in ‘air rights’ is heel lucratief op de vastgoedmarkt. Ook projectontwikkelaar Donald Trump maakte er gebruik van.

De hoge druk op de vastgoedmarkt van Manhattan veroorzaakt zeer hoge grondprijzen. Die hoge grondprijzen liggen aan de basis van het streven naar een maximaal aantal verdiepingen van gebouwen. De maximale bouwhoogte verschilt van zone tot zone in Manhattan. Maar door de overdracht van bouwrechten is het in New York mogelijk de wettelijk vastgestelde maximale bouwhoogte in een bepaalde wijk te overschrijden. Om dat te bekomen voegen projectontwikkelaars twee of meer naburige kavels tot één perceel samen met de zogeheten “zoning-lot merger”. Dit is zeer lucratief wanneer er op één kavel een laag gebouw staat, waarvan de “air rights” worden overgedragen aan de eigenaar van het naburig perceel. Door beide kavels als één perceel op te vatten, is het wel legaal om op het ontvangende kavel tot grote hoogte te bouwen.

Lees meer: Kompas gaat in september op zoek naar lucht... in New York

Na de jongste winterwandeling werd duidelijk dat in oktober een kompasgroepje in Indochina rondtoert. 0nze organisator heeft alvast de vroegboekers kunnen tevreden stellen. De reeds ingeschreven leden hebben een aantal ideeën in het programma kunnen droppen.  

Er was weliswaar uitgegaan van een programma waarin alternatieve tochtjes voorop stonden en veel aandacht ging naar lokale waarden, maar onze principes van duurzaam samen op stap te gaan kon nog versterkt worden met enkele bijkomende voorstellen: een gegidste kennismaking met het oriëntaals karakter van Hanoi, een zoektocht per boot naar een minder toeristische ankerplek in de Halong-baai, dorpjes in Noord-Vietnam die het best te voet bereikt worden, etnische minderheden aan de landarbeid in Laos, desolate plekjes in de Kruikenvallei, minder bekende cultuursites en fietsen in de schaduw van Angkor Wat en – last but not least – het herbeleven van het oorlogsgebeuren in Phnom Penh.

Kompas dankt ook geraadpleegde sympathisanten Rudy Rydant, Geert Gallin en Jetty Buyle die eerder in de regio waren en via hun contacten plaatselijke invulling bevorderden. Zo hoort het: leden kunnen ideeën aanbrengen die onze toekomstige werking ten goede komen.

 

Waarschijnlijk heeft de mondreclame van de deelnemers van het vorige Donegalprogramma een negen-tal kompasleden aangezet om snel te beslissen.

Dit maakt het Tom, de begeleider van dienst, het een beetje makkelijker. Hij heeft zo voldoende tijd om de beste B&B's te reserveren.

Op het programma staan onder andere een bezoek aan "The Burren", "Sleave Laugues", "Muckross Head", "Glenveagh NP". We beloven alvast om hiervan een schitterende fotoreportage te maken, die we zullen tonen op de nieuwjaarreceptie van 2017.

Tijdens de kompashappening werd er massaal ingetekend op de interesselijst van "De baai van de Somme".

Het kleine pensionnetje in Le Hourdel, waar ik tijdens de voorbereidende exploratietocht verbleef, beschikt blijkbaar niet over voldoende kamers.
Ik ben dus momenteel op zoek naar een verblijfplaats die voldoende kompasleden kan herbergen.

Maar dit is blijkbaar niet zo eenvoudig ...
Zodra ik meer en concrete informatie heb, mogen de geïnteresseerden een uitnodigingsmail verwachten.

Tijdens de kompashappening vroeg Karel waarom de interesselijst Eifel-Moezel niet op de promotietafel lag. Om een lang verhaal kort te maken ...

Ik ben nog steeds gebonden aan de schoolvakanties, en in 2016 zijn ze zo goed als allemaal opgevuld.

"Waarom gaan we niet gewoon een weekend"?; vroeg Karel, "ja waarom niet": voegde Jan eraan toe. Tijdens de examenperiode was ik dit gesprek een beetje uit het oog verloren. Maar op de nieuwjaarsreceptie vroeg Jan of ik al een datum had geprikt. Eénmaal thuisgekomen heb ik mijn al goedgevulde agenda bekeken, en zowaar waren er nog twee weekends vrij in het voorjaar.

Deze data stuurde ik naar de geïnteresseerden op de Eifel-Moezellijst. Dat ik met de mail een soort virus wakker maakte, besef ik nu pas.

Op minder dan 74 minuten waren er 15 kompasleden die definitief toezegden.

Een pareltje zweet verscheen op mijn voorhoofd ... ik had immers nog geen logement.

Dankzij mijn goede relatie met mevrouw Fuchs uit Schweich beschikken we nu over voldoende kamers, zodat we op 1 april 2016 op exploratie vetrekken naar de Eifel en de Moezel.

Wat heb ik uit dit project geleerd ? Onderschat nooit de informele contacten van onze Kompasleden.