Wanneer je met een zoekrobot de term “flexibel kompas” opzoekt, krijg je ongeveer 5.350.000 resultaten in 0,23 seconden. Een beetje raar als je weet dat zulk een kompas niet bestaat …

De aandachtige lezer heeft het natuurlijk al begrepen. Flexibiliteit is niet alleen een modern woord, het is ook, en wel sinds onze oprichting in 1992, een kompaseigenschap. Op vraag van een aantal leden hebben we in onze jaarkalender enkele wijzigingen aangebracht. Onze avontuurlijke canyoning tocht in de Sierra de Guara is verschoven naar eind juli en het Schotland-light-programma start in het begin van de grote vakantie.

Niet alleen onze begeleiders zijn flexibel, ook voor onze leden is het geen onbekend woord. Vele leden hebben in hun agenda, voor sommigen reeds een overvolle agenda, een kompasactiviteit ingeschreven. Zo gaan met zekerheid de volgende programma’s door: Cappadocië, Schin-op-Geul, Schotse eilanden, Griekse eilanden, Balkan, Schotland-light en Istanbul. Voor de overige programma’s zijn er al wel geïnteresseerden, maar werd het minimum aantal deelnemers nog niet bereikt.

Een vzw kan alleen maar bestaan bij de gratie van haar leden.

Daarom lanceren deze oproep ...

Wens je dit jaar met Kompas vzw op stap te gaan of wens je onze werking gewoon te steunen?

met een storting van € 7,00 ben je individueel lid, voor € 10,00 wordt het hele gezin lid.

je kan het bedrag storten op onze TRIODOS-rekening: BE78 5230 8052 0886; gelieve LIDGELD 2016 bij de vermelding te schrijven.

Het Kompasbestuur bedankt je alvast voor het vertrouwen dat jullie ons schenken.

Trump kocht lucht voor zijn Trump Tower, want in New York verkopen ze echt lucht.

In New York kun je de lucht boven een gebouw verkopen aan de eigenaar van een naburig perceel. Die kan daarmee veel hoger bouwen dan normaal is toegestaan in die buurt. De handel in ‘air rights’ is heel lucratief op de vastgoedmarkt. Ook projectontwikkelaar Donald Trump maakte er gebruik van.

De hoge druk op de vastgoedmarkt van Manhattan veroorzaakt zeer hoge grondprijzen. Die hoge grondprijzen liggen aan de basis van het streven naar een maximaal aantal verdiepingen van gebouwen. De maximale bouwhoogte verschilt van zone tot zone in Manhattan. Maar door de overdracht van bouwrechten is het in New York mogelijk de wettelijk vastgestelde maximale bouwhoogte in een bepaalde wijk te overschrijden. Om dat te bekomen voegen projectontwikkelaars twee of meer naburige kavels tot één perceel samen met de zogeheten “zoning-lot merger”. Dit is zeer lucratief wanneer er op één kavel een laag gebouw staat, waarvan de “air rights” worden overgedragen aan de eigenaar van het naburig perceel. Door beide kavels als één perceel op te vatten, is het wel legaal om op het ontvangende kavel tot grote hoogte te bouwen.

Lees meer: Kompas gaat in september op zoek naar lucht... in New York

Tijdens de kompashappening werd er massaal ingetekend op de interesselijst van "De baai van de Somme".

Het kleine pensionnetje in Le Hourdel, waar ik tijdens de voorbereidende exploratietocht verbleef, beschikt blijkbaar niet over voldoende kamers.
Ik ben dus momenteel op zoek naar een verblijfplaats die voldoende kompasleden kan herbergen.

Maar dit is blijkbaar niet zo eenvoudig ...
Zodra ik meer en concrete informatie heb, mogen de geïnteresseerden een uitnodigingsmail verwachten.

Tijdens de kompashappening vroeg Karel waarom de interesselijst Eifel-Moezel niet op de promotietafel lag. Om een lang verhaal kort te maken ...

Ik ben nog steeds gebonden aan de schoolvakanties, en in 2016 zijn ze zo goed als allemaal opgevuld.

"Waarom gaan we niet gewoon een weekend"?; vroeg Karel, "ja waarom niet": voegde Jan eraan toe. Tijdens de examenperiode was ik dit gesprek een beetje uit het oog verloren. Maar op de nieuwjaarsreceptie vroeg Jan of ik al een datum had geprikt. Eénmaal thuisgekomen heb ik mijn al goedgevulde agenda bekeken, en zowaar waren er nog twee weekends vrij in het voorjaar.

Deze data stuurde ik naar de geïnteresseerden op de Eifel-Moezellijst. Dat ik met de mail een soort virus wakker maakte, besef ik nu pas.

Op minder dan 74 minuten waren er 15 kompasleden die definitief toezegden.

Een pareltje zweet verscheen op mijn voorhoofd ... ik had immers nog geen logement.

Dankzij mijn goede relatie met mevrouw Fuchs uit Schweich beschikken we nu over voldoende kamers, zodat we op 1 april 2016 op exploratie vetrekken naar de Eifel en de Moezel.

Wat heb ik uit dit project geleerd ? Onderschat nooit de informele contacten van onze Kompasleden.

door de mondreclame van vorige deelnemers werd dit jaar het minimum aantal deelnemers voor het Donegal-programma moeiteloos gehaald. Met grote waarschijnlijkheid zullen ook nu weer de onvergetelijke momenten een eigen leven gaan leiden …
Ons collectief geheugen wordt hierdoor alweer groter. Toch kunnen we het niet laten om voor de thuisblijvers met enkele treffende beelden een impressie te geven.

Lees meer: Donegal, groen en nat, maar ook fantastisch

 

Dit  kwam in het nieuws nadat we uit de Abruzzen terugkeerden.

 

We bezochten tijdens ons programma L'Aquila, een stad  nog steeds probeert te herstellen van de zware aardbeving in 2009.

 

Tom trachtte ter plaatse uit te leggen waarom dit gebied aarbevingsgevoelig is. Hij wees ook op het probleem van de onvoorspelbaarheid van een aardbeving ...

"Het kan hier morgen, binnen een week of misschien pas binnen enkele jaren opnieuw gebeuren": zei hij.

 

 

 

Ook Ria trok mee naar de Abruzzo

en ook deze keer schreef ze een pareltje van een verslag ... gewoon HIER  KLIKKEN

Mongolië in juli 2017.
Voor deze avontuurlijke trip zijn nog maar een paar plaatsen vrij.
Juli 2017 lijkt nog veraf maar bij dit soort reizen komt heel wat kijken vanuit organisatorisch standpunt. De keuze voor de periode in juli heeft te maken met het klimaat en het feit dat rond 10 juli het vermaarde Naadam-festival gehouden wordt wat we zeker niet willen missen.
Na grondig overwegen van alle belangrijke elementen is er een interessant plan gegroeid. We kunnen een reis van 3 weken realiseren. Is dat lang? Ja en nee. Je mag vooreerst niet vergeten dat Mongolië drie keer zo groot is als Frankrijk, meer dan 1,5 miljoen vierkante km, er zijn geen autosnelwegen en voor een traject van 200 km kan men soms 6u onderweg zijn. Wil je dus iets van de interessante zaken zien en bovendien ook het wandelen niet uit het oog verliezen dan is 3 weken toch geen overbodige luxe. Bij rondtoeren in Mongolië, vergeet je best hotels. Alles draait hier rond overnachten in gers (dat zijn grote ronde tenten), ook yoerts genoemd. Alleen in de hoofdstad gebeurt het overnachten in een hotel.

     

Lees meer: Een festival in Mongolië, een soort Tommorrowland?

Als actieve kompasser heb je het allicht gemerkt: vzw Kompas beleeft in 2017 een zilveren jubileumjaar. Vijfentwintig jaar geleden startten Paul, Veerle en Dirk met de vereniging en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Na de geslaagde Kompashappening op 20 november zijn niet alleen bij alle begeleiders activiteiten in de startblokken geschoten, er werd ook een ambitieuze kalender voor 2017 voorgesteld.

Lees meer: De doorstart naar KOMPAS PART 2

Na Cappadocië in 2015 begeleidde Paul onlangs voor de tweede maal een groepje fotografen, die met hun camera op zoek gingen naar mooie opnames, deze keer in Tsjechië. In de herfstvakantie bezochten ze het Boheems Zwitserland, het Boheems Paradijs en Praag. Van iedere fotograaf zie je hier één foto in première. Op de retrospectieve op 29 januari krijg je meer te zien.

Lees meer: Fotogeniek Tsjechië

Soms worden de woorden van een kompasbegeleider letterlijk genomen. Zo vertelde ik afgelopen zomer in de Abruzzo dat je Rome best niet bezoekt in juli-augustus wegens te warm, maar beter in een late krokusvakantie. In 2017 valt de krokusvakantie inderdaad laat, met als positief gevolg dat enkele kompasleden beslisten om naar Rome te gaan. Tom werd dus een beetje in snelheid genomen, maar geen erg.
Een sms naar Luisa met de vraag: mogen we je appartement gebruiken. Geen vijf minuten later bevestiging: ”Tom, voor jou is het appartement altijd beschikbaar, fijn je nog eens te ontmoeten (maar dit alles wel in het Italiaans).
We trekken momenteel met twee koppels naar Rome, en aangezien het appartement over 4 slaapkamers beschikt is er nog plaats. Neem bij Interesse contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veertien leuke mensen, een vakantiebestemming met zon, zee en een prachtige natuur. Dit waren de ingrediênten die de reis naar de Cycladen van 1 tot 16 oktober, voor ons allen onvergetelijk maken.
We ontmoeten mekaar in de luchthaven van Zaventem, om deze langverwachte reis aan te vatten.
Dit voelt goed: een vriendengroep reeds bij de start. Naarmate de reis vordert wordt deze eerste
Indruk steeds bevestigd. Nochtans bevinden zich onder ons vogels van uiteenlopende pluimage
en verschillend karakter. Er waren grappenmakers, extraverten, rustige zielen en stille mensen.

 

Lees meer: Eilandhopping met Kompas op de Cycladen. 

 

Het Rome programma is steeds voor herhaling vatbaar, zo staat het toch te lezen op de website.

Geen enkel probleem voor Tom.

Het programma was tijdens de kompashappening zeer vlot van start gegaan, maar is daarna een eigen leven gaan leiden.

Verscheidene leden hadden wel zin in dit programma, maar kregen de Gordiaanse knoop niet doorgeknipt.

Krijgen ze er spijt van ...

misschien wel na het lezen van de traditionele blog die begeleider Tom steeds tracht te schrijven voor de thuisblijvers.

We zoeken dringend nog enkele deelnemers voor een uitgebreid weekend op het  Nederlandse waddeneiland Texel.
Dit weekend gaat door van vrijdag 12 mei tot maandag 15 mei.

Er kan gekozen worden tussen 2 modules:
Module 1 bestaat vooral uit natuurfotografie en vogelobservatie. Dat gebeurt onder meer in een aantal vogelkijkhutten op verschillende locaties, over het algemeen natuurreservaten. Ook het wad komt hierbij aan bod.                             Een fototoestel en/of verrekijker is absoluut noodzakelijk.  Voor fotografie kan enige ondersteuning met de nodige tips verstrekt worden.   
Module 2 hebben we in het verleden meermaals op Texel met succes aangeboden, namelijk een combinatie van fietsen en wandelen.  Daarbij komen alle natuurgebieden die Texel biedt, aan bod zoals bossen, duin, strand, vennen en het wad. De fietsen worden op het eiland gehuurd.Voor module 1 zorgt Paul. Veerle staat in voor module 2.

De Kompasprijs bedraagt 70 euro. Dit bedrag behelst enkel de  kosten die Kompas maakt voor  de organisatie van dit weekend en omvat dus niet de kosten voor logies, vervoer en maaltijden en eventueel andere kosten.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Paul en Veerle via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Texel 2017 was een nieuwe formule voor elk wat wils.  Wandelen en fietsen deden we door bos, langs duin  en polder. Of wie liever met verrekijker en fototoestel de talrijke waterpartijen ging verkennen kon deze keer mee op zoek naar de beste vogelpleisterplaatsen. Enkele begeleidende sfeerbeelden geven de thuisblijvers even een glimp van het eiland.

 
  
 
  

 

 
  
 
  

Vele vrienden hun eerste vraag luidde steevast ... waar ligt dat de Morvan. Minstens vijf Kompasleden kunnen nu zonder problemen deze streek op de kaart aanduiden.
Voor zij die niet zeker zijn, het ligt niet LINKS van Dijon, maar wel ten westen van deze gastronomische stad.
Of we tijdens deze maidentrip veel nieuwe zaken hebben ontdekt? Aangezien ik medeplichtig ben aan het ontstaan van dit programma, wens ik de mondreclame haar werk te laten doen.
Zij die nu reeds nieuwgierig zijn, vragen het maar aan W.P.;R.C.;F.H. of S.M.
Dankzij W.P. kan ik alvast enkele beelden laten zien. Ik was namelijk mijn filmrolletje vergeten.

 Kompas vzw staat bekend om het opzoeken van bijzondere plekjes.

Een van zo'n plekje is de duurzame boerderij van Luigi.

Hij kan als geen ander de zon, het eten en de rustgevende omgeving naar een ander level brengen.

 
  
 
  
 
  
 
  
We nemen vooral tijd voor de rijke cultuur die steden als Sevilla, Cadiz, Ronda, Malaga, Granada en Cordoba te bieden hebben.
Deze pareltjes staan dan ook allen op het wandelprogramma dat door Kompas wordt aangeboden in de paasvakantie.
Toegegeven, we doen het ook voor het betere weer en laat deze periode nu net het meest geschikt zijn voor een bezoek aan ‘Nuestra perla del sul’.
Tevens centraal staan een aantal prachtige natuurwandelingen alsook historische uitstapjes.
Het zal u alvast niet ontgaan dat het mooie Andalusië, het land van de olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, leuke witte bergdorpen met mooie pleintjes, een brug vormt tussen twee werelddelen, Afrika en Europa, en het punt is waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten.

 

 
  
 
  
Na de voorstelling van de voorgenomen rondreis met wandeltochten in het Peak en Lake District kregen we vragen omtrent het eerste wandelgebied. Het was ons bij beide verkennende bezoeken al opgevallen dat we er geen buitenlandse nummerplaten zagen. Dit wandelgebied is blijkbaar alleen bij de Britten zelf bekend. Daar moest Kompas dringend iets aan doen.
Zover zijn we nu. The High Peak ligt als een opverende wervel in het Penninisch Gebergte, de ruggengraat van Engeland die de grote steden van de Midlands scheidt. Sheffield en Leeds liggen ten oosten, Manchester en Liverpool ten westen. Enkele valleien maken het gebied toegankelijk en brengen de hogere zones tot 637 m hoogte binnen wandelbereik. De hoogteverschillen zijn dan ook niet je-van-dat hoewel er afwisseling is aangaande beschutting en plantengroei. Lager domineert het weiland met overwegend schapen, hogerop liggen heidevlekken en bossen op de hellingen en kruinen. Vanop de uitzichtpunten zie je dorpjes die als grijze vlekjes liggen te verpozen. De landelijke architectuur wordt er gekoesterd. In de pubs en inns houdt men zich aan de regionale gastronomie en is er ruime draftkeuze tussen de vele ales.
Zoals we in de laatste Nieuwsbrief meldden, wordt deze bestemming gekoppeld aan het Lake District dat zowat 100 mijl noordwestelijker ligt. Twee wandelparels aan de Britse kroon, te bewonderen in juni 2018 en een voorproefje op de Happening van 26 november.