.  
vertrekdatum:

8 en 9 augustus 2018

begeleider: Els
duur: 2 dagen
prijs:

Kompasprogramma

€ 40 (volwassenen)

€ 25 (kinderen)

.  geen maximum aantal deelnemers

info:

Els heeft het al een paar jaren in de pijplijn zitten: een leuk en boeiend avontuurtje voor grootouders met hun kleinkinderen. Aan de rand van de Hoge Venen zijn er immers een aantal onbekende mogelijkheden om jong en oud te begeesteren. Ze kan ook tips geven voor een overnachting in Duitstalig België.

Kompas programmavoorstel:

Deelnemers rijden autonoom naar het afspraakpunt in Recht, een deelgemeente van Sankt Vith waar we om 10u verzamelen. Aan de rand van de dorpskern treffen we de Schieferstollen. Voor ons volkje gaat de deur naar de ondergrond open. Iedereen krijgt een mijnwerkershelm en onze Nederlandstalige gids brengt er boeiende verhalen over een historisch verleden van een unieke steensoort die is uitgevoerd tot in Amerika, maar vooral terug te vinden is in streekeigen producten. Bij ons afscheid kunnen we een sierraadje als aandenken kopen voor wie thuis gebleven is.
Na de middag vertrekken we naar Born voor een picknick en een wandeling langs Ravel 48 en een brongebied van de Emmels, een bijrivier van de Amel. Dit riviertje vloeit er door een vallei waarvan de afwatering verstoord werd door de aanleg van de Vennbahn, de spoorlijn die 100 jaar geleden werd aangelegd. We klimmen eerst naar een uitzichtpunt op de oude spoorwegviaduct en wandelen daarna naar een bevergebied. Wie vindt de eerste sporen van de beverkolonie?
’s Anderendaags rijden we naar een verrassingsbos in Halenfeld. Onderweg zien we golvend weiland, ranke windturbines en een open landschap dat jong en oud wellicht voor het eerst te zien krijgen. Wat er in het bos van Halenfeld op ons afkomt vertellen we niet: het is tenslotte een verrassingsbos. Hopelijk zijn de bosgeesten ons gunstig gezind, want we zorgen er voor een lunch met lokale specialiteiten en zoethoudertjes.
We sluiten de dag af met een drankje. Wie wil kan nog een andere lokale alternatieve bestemming bezoeken waarvoor tips gegeven worden: een bezoekje aan Sankt Vith, een shoppingtrip naar het Luxemburgse Schmiede of een rit naar de Hoge Venen.

Even oplijsten:
• Voor oma’s en opa’s met hun kleinkinderen van 6 tot 11jaar (jongere of oudere broers en zussen die begeesterd zijn door het programma kunnen ook deelnemen)
• Situering in Oost-België, via E40 en E42 voorbij Verviers tot uitrit 13, nog 4 km naar de Schieferstollen in Recht
• Transport: eigen autovervoer, maar carpooling wordt gestimuleerd.
• Logies en maaltijden: Er is een jeugdherberg in Sankt Vith, er zijn B&B’s in de buurt (contactgegevens worden bezorgd) en restaurants in Sankt Vith.
• Er wordt gewandeld; de weersomstandigheden kunnen een invloed hebben op de kledij (wandelschoenen, regenkledij, …) en op de volgorde van het programma. Overwegend onverharde bospaden, maar ook verharde fietswegen en landelijke wegen. Geen steile hellingen.
• In de schiefermijn is de temperatuur het hele jaar door 7°C, een warme pullover en jas zijn dus aangewezen.
• Deelnemingsvoorwaarden: enkel voor Kompasleden en partners (lidgeld samen: € 10,-); vertrek gegarandeerd vanaf 8 deelnemers, geen maximum (hooguit wordt de groep gesplitst)
• Kompasprogramma: gidsing, begeleiding, inkomgelden, 2 x lunchpakket en drankjes
• Niet inbegrepen: avondeten en logies, heen- en terugreis, alternatieve bestemming als afsluiter.