.  
vertrekdatum: weekend 1 september 2018
begeleider: Dirk
duur: 12 dagen á 2 weken
prijs:

Kompasprogramma

€ 275 (bij 7 deelnemers)

.  

info:

Na de rondreis met wandeltochten in Corsica in 2016, kon de overstap naar Sardinië niet uitblijven. Dit Italiaans mediterraan eiland kent welswaar minder hoge en steile zones, maar de prachtige stranden aan de turkooise Tyrrheense Zee levert meer dan compensatie op. Bovendien zijn de wandelingen in Monti del Gennargentu ook meer dan een gezondheidskuur.

Kompas programmavoorstel:

We vliegen van Brussel naar Cagliari. Na een stadsbezoek hebben we meteen de specifieke Sardeense touch te pakken. De compacte stad aan de gelijknamige golf levert immers schilderachtige tafereeltjes op. Alleen de zekerheid dat we hier op het einde van de reis terugkomen, stelt ons gerust en in staat om naar de oostelijke kustzone te vertrekken. Naargelang van de omvang van het groepje opteren we voor een busje of enkele huurwagens. Via een bocht omheen de Kaap Carbonara en de vallei van de Flumendosa dwarsend, gaat het richting Tortoli. Hier nemen we een aanloop voor enkele dagen met wandelingen in het enige echte gebergte dat Sardinië rijk is. Dat de top op +1834 m ligt, zien we enkel vanuit de verte. Het Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu biedt immers nog veel meer moois dan de klim naar de Punta La Marmora.
Met de Gola su Gorropu bereiken we een topper voor natuurwandelaars: een 12 km lange tocht (heen en terug) naar een van de spectaculairste kloofdalen in een Europees karstgebied.

Je kan Sardinië niet bezocht hebben zonder minstens op de Costa Smeralda neergekeken te hebben. Dit baaienlandschap staat model voor strandgenoegens, niet echt een exclusiviteit voor kompassers, maar even halfweg genieten hoort er nu eenmaal bij.

Want dan gaat het noordwestwaarts. Vanop de uitkijk op Capo Testa: zien we op een uurtje varen misschien Corsica liggen. De abrasie heeft er voor scherpe kerven in de steilkust gezorgd. In zuidelijke richting gaat het naar Castelsardo. In volle zomer is de drukte er bedwelmend; hopelijk valt het in september reeds mee, maar bij te verstikkende sfeer laten we het vestingstadje met haar mandenvlechtsters rechts liggen en zoeken we een onderkomen in Sassari.

Alghero is dan weer een van de mooiste steden van Sardinië, vooral als je de middagdrukte ontloopt en er van een nachtsfeer kunt genieten onder straatlantaarns of misschien op de nachtmarkt. Wellicht zoeken we toch kleinere juweeltjes zoals Bosa op; dit stadje valt aan onze voeten vanop de Castello Malaspina. Genoeg van bergen en drukke steegjes? Dan biedt het schiereiland van Sinis soelaas. Het is een beschermd lagunelandschap en vooraleer we de Campidanovallei naar Cagliari inrijden, is dit een onverwachte trekpleister voor natuurliefhebbers die niet verlegen zitten voor een drassig tochtje. Cagliari, we zijn er weer. We hebben nog de tijd voor het bezoeken van architecturale hoogstandjes en rustgevende binnentuinen in de Centro storico. Een vrije dag, dat mag wel op het einde van een rondreis met onvergetelijke vergezichten, zandstranden en stadstafereeltjes.

We rekenen we op 6 à 10 deelnemers, maar misschien lukt het met 12 deelnemers; stuur daarom een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .voor een stand van zaken en eventueel een plaatsje op de wachtlijst. Hoe vlugger de vliegtickets geboekt kunnen worden, hoe dichter bij de geraamde prijs (zie verder). Op een infovergadering wordt de volledige reisroute, logies en andere documentatie bezorgd.

 

Even oplijsten:
• Situering: Italiaans eiland in de Middellandse Zee, 24 000 km², 1,7 miljoen inwoners (70 inw./km²)
• Transport: lijnvluchten Brussel – Cagliari, huurauto’s of minibus vannuit Cagliari in tegenwijzerzin
• Logies en maaltijden: Bed & Breakfasts en hotelletjes met ontbijt. Lunchpakketten kopen we onderweg, ’s avonds spreken we zoveel mogelijk gemeenschappelijk af in toeristische stadjes of dorpen
• Wandelgebied: Langs steilkusten en op berghellingen en in kloofdalen. Wandelen is geschikt voor geroutineerde wandelaars, zonder echt steile klimmen of afdalingen, maar wel op rotspaden. Enkelomvattend schoeisel is noodzakelijk; het kan ook erg warm zijn onderweg.
• Deelnemingsvoorwaarden: enkel voor Kompasleden en partners (lidgeld samen: € 10,-); vertrek gegarandeerd vanaf 6 deelnemers, maximaal 10 deelnemers. Met wachtlijst.
• Kompasprogramma: (€ 250,- à 300,- naargelang van het aantal deelnemers): infovergadering vooraf, gidsing, begeleiding, reisbundel, kaartmateriaal, wandelprogramma en inkomgelden, participatie aan eventuele reünie.
• Raming volledige rondreis o.v. (buiten het Kompasprogramma, op basis van tarieven in 2017): € 1750,-, inclusief alle land- en luchtvervoer (raming vliegtickets H/T: € 210,-), logies en halfpension, exclusief: avondmaaltijden, optionele activiteiten (alternatieven tijdens en na de wandelarrangementen), fooien en drank.