.  
vertrekdatum:  24 februari 2018
begeleider: Dirk
duur:

3 weken

(mogelijke verlenging met 3 dagen)

prijs: Kompasprogramma € 250
.  bij 10 deelnbemers

info:Een groepje Kompassers dat deelnam aan de rondreis in Indochina heeft het vuur aan de lont gestoken. Nu ja, Patagonië is nu eenmaal een top-vijf-bestemming qua natuurbeleving op deze planeet. Probleem blijft hiervoor een betaalbare prijs te bedingen, want het gebied ligt niet alleen antipodisch ver, maar kent ook een welvaartsniveau met een hoge Argentijnse levensduurte.

Kompas programmavoorstel:

Dank zij de ruime belangstelling van onze leden is de wandelreis naar Patagonië in een volgende fase getreden. Op basis van aanbiedingen in binnen- en buitenland hebben wij een realistisch programma verder kunnen uitwerken. Ten opzichte van de eerste versie zijn vooral de wandelarrangementen toegenomen zodat het kompasprofiel van de trip versterkt werd. Hierdoor is ook de tijdsduur met een volle week toegenomen en werd rekening gehouden met de voorkeur van kompassers die ondertussen belangstelling toonden.

Vanuit de startplaats Buenos Aires vliegen we meteen door naar Ushuaia, de startplaats voor Antarctica-reizigers en het landingsgebied voor pinguïns. Wij zoeken de pinguïns iets noordelijker op tijdens een rondtrip naar Vuurland en een boottrip op het Beaglekanaal. We steken in Chili de Straat van Magelhaan over en trekken naar de voet van de Andes. We verblijven meerdere dagen in het grensgebied van Argentinië en Chili. Dat geeft ons de kans om de afkalvende gletsjerfronten van dichtbij te zien. Zo kunnen de Zuid-Patagonische ijsvelden en vooral de Nationale Parken van Torres del Paine (Chili) en Los Glaciares (Argentinië) bezocht worden. Naast de granietmassieven die er een indrukwekkend decor voor een vijfdaagse wandeltocht met beperkte rugzakjes en met uitzichten op steile massieven en adembenemende valleien. We overnachten er in eenvoudige chalets met volpension. Naast de diversiteit aan ecosystemen, hebben we er langs afgelegen paden kans op het spotten van verschillende dieren zoals hazen, vossen, guanaco’s, poema’s, condors, zwartnekzwanen, bandurrias, valken, …). Daarom verblijven we een kleine week in deze regio.

Dan is de keuzemogelijkheid: ofwel vliegt men naar de Argentijnse hoofdstad, waar nog voldoende tijd overblijft voor een gegidste en vrije verkenning van het Latijns-Amerikaanse Parijs, ofwel maken we een tussenstop in het Argentijnse Merengebied. Tussen Esquel en Bariloche zijn de herfstkleuren opvallend tijdens de korte wandelingen en de rondreis op dit meerdaags traject. Vanuit Bariloche wordt de terugvlucht naar Buenos Aires gemaakt. Ook op dit alternatief is de mogelijkheid voor een stadsverkenning in de hoofdstad.

Zowel internationaal als binnenlands gebeuren de grote verplaatsingen met lijnvluchten. Voor de rondritten wordt een autocar of lijnbus ingeschakeld. Voor het verblijf rekenen we op middenklassehotels (ontbijt) of chalets (volpension) tussen de wandeldagen. De tochten reiken niet tot in het heuse hooggebergte, maar toch is een goede wandelconditie vereist, zelfs als we alleen minimale bagage meenemen. Alle deelnemers krijgen vooraf het volledig programma dag-per-dag en praktisch advies per mail, ook op een info-avond nog in 2017. Hoewel we nog niet over het definitief aantal deelnemers beschikken en dus de prijsvorming nog kan wiizigen, maken we ons sterk dat we met tien deelnemers het basisprogramma kunnen aanbieden voor € 3500,-/persoon op basis van 10 deelnemers. Stuur voor bijkomende informatie een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


Even oplijsten:

  • Situering aan beide zijden van het Andesgebergte in Zuid-Argentinië en –Chili
  • Logies: driesterrenhotels met ontbijt en chalets met volpension tijdens de vijfdaagse wandeltocht.
  • Wandelgebied: vulkanische en glaciale landschappen aan de voet van het gebergte en op het plateau, vaak onverharde paden op hellingen; enkelomvattend schoeisel noodzakelijk
  • Deelnemingsvoorwaarden: enkel voor Kompasleden en partners (lidgeld samen: € 10,-); vertrek gegarandeerd vanaf 10 deelnemers, maximaal 16 deelnemers.
  • Kompasprogramma: (€ 200,- à 300,- naargelang van het aantal deelnemers): infovergadering vooraf, gidsing, begeleiding, reisbundel, kaartmateriaal, wandelprogramma en inkomgelden
  • Raming volledige rondreis (op basis van tarieven in 2017): € 3500,-, inclusief alle land- en bootvervoer, logies en maaltijden volgens het programma, exclusief: internationale vluchten (actueel: € 830,-), binnenlandse vluchten (€ 800,-), overige maaltijden, optionele activiteiten (alternatieven tijdens en na de wandelarrangementen), fooien en drank.
  • Prijs supplementair verblijf in het Merengebied van Noord-Patagonië is afhankelijk van het aantal deelnemers, maar wellicht € 500,- à € 750,-