Door de aangekondigde sneeuwvlagen, hebben enkele Kompassers verstek moeten geven voor de winterwandeling op 20 januari, maar de harde kern liet zich niét kennen en stond blijgezind en met zin in sneeuwpret paraat aan de Zandpoortvest nr. 60 (ofte Lessius Hogeschool, zo bleek). 
Iedereen werd ‘warm’ verwelkomd door gids Deborah, die een wandeling had uitgestippeld langs de Dijle én in de sneeuw, of was dat ondertussen al duidelijk?
Ze leidde ons richting recreatiedomein De Nekker, waar ze ons wees op de splitsing van de Dijle in Binnen-Dijle en Afleidings-Dijle, om vervolgens rechtsomkeer te maken en de binnenstad te betreden langs de kruidtuin, die vroeger een kloostertuin was en waarmee andere ‘Botaniquen’ uit het Vlaamse land ijverden om de mooiste en meeste uitheemse boom – en plantensoorten.
Door de binnenstad, dus, langs Bruul, Vijfhoek, Zoutwerf, Haverwerf en zijn Lamotsite, Vismarkt en … hier hielden we even halt: het meest en misschien ook wel enige gezellige pleintje in Mechelen waar jeugd, volwassenen, bezoekers, artistiekelingen, maar ook fervente aanhangers van de filosofie zich, zeker tijdens een mooie zomeravond, samenvoegen bij een goed glas Gouden Carolus in ‘De Gouden Vis’. Een leuk moment om even bij te praten over de voorbije of komende Kompasactiviteiten, want jawel, ook daar wordt over gefilosofeerd, al was het dan eerder bij een warme choco deze keer.
 
Opgewarmd? 

Lees meer: Een Mechelse winterwandeling in de sneeuw

Eind juni liep het eerste wandelprogramma op de Azoren. Bijgaande foto's geven enkele sfeerbeelden van het verblijf op 3 eilanden waar 17 Kompasleden langs bloeiende hortensia's, levada's en caldeira's wandelden. Na de Kompashappening van 17 november wordt duidelijk of de volgende eilandhopping naar 3 andere eilanden van de Azoren of naar Cabo Verde een kans maakt in mei 2014.

    

De terugkeer van Lagoa do Fogo                                   Picknick op een uitzichtspunt in Relva,, São Miguel
de sterk geapprecieerde 'meeuwenwandeling',
São Miguel

    

Scheervlucht langs de hoogste Portugese berg               Dolfijnen vergezellen onze boot tussen Faial en Pico
(Pico, +2350 m)

    

Vanop het strand naar de lunchplek in                            Op de flanken van een recent ontstane
São Caetano, Pico.                                                        asvulkaan in westelijk Faial

 

Vamos para Lisboa
 
Ondanks de globale opwarming van de aarde, bleven de temperaturen in België in de maanden februari, maart en april rond het vriespunt hangen.
Wat het weer betreft hadden de thuisblijvers blijkbaar verkeerd gegokt, maar dat lieten de kompasleden die Lissabon op het programma hadden staan niet aan hun hartje komen.
Deborah en Tom verbleven heel de paasvakantie te Lissabon en ontvingen twee groepen. Telkens werd een gelijkaardig programma afgewerkt ...
 
We verbleven ieen appartement met vijf slaapkamers en vier badkamers. Het zicht vanuit onze livingroom bewijst dat er geen wolkje aan de lucht was.

Lees meer: Reisverslag Lissabon

 
 
Texel in de meimaand kon ook deze keer een aantal Kompassers bekoren. Onder hen waren heel wat nieuwkomers. Dat ze het fijn vonden mag blijken uit het feit dat zowat iedereen te kennen gaf: “hier komen we zeker nog terug naartoe”. De 4 dagen hadden dus indruk gemaakt.

Lees meer: Reisverslag Texel