Door de aangekondigde sneeuwvlagen, hebben enkele Kompassers verstek moeten geven voor de winterwandeling op 20 januari, maar de harde kern liet zich niét kennen en stond blijgezind en met zin in sneeuwpret paraat aan de Zandpoortvest nr. 60 (ofte Lessius Hogeschool, zo bleek). 
Iedereen werd ‘warm’ verwelkomd door gids Deborah, die een wandeling had uitgestippeld langs de Dijle én in de sneeuw, of was dat ondertussen al duidelijk?
Ze leidde ons richting recreatiedomein De Nekker, waar ze ons wees op de splitsing van de Dijle in Binnen-Dijle en Afleidings-Dijle, om vervolgens rechtsomkeer te maken en de binnenstad te betreden langs de kruidtuin, die vroeger een kloostertuin was en waarmee andere ‘Botaniquen’ uit het Vlaamse land ijverden om de mooiste en meeste uitheemse boom – en plantensoorten.
Door de binnenstad, dus, langs Bruul, Vijfhoek, Zoutwerf, Haverwerf en zijn Lamotsite, Vismarkt en … hier hielden we even halt: het meest en misschien ook wel enige gezellige pleintje in Mechelen waar jeugd, volwassenen, bezoekers, artistiekelingen, maar ook fervente aanhangers van de filosofie zich, zeker tijdens een mooie zomeravond, samenvoegen bij een goed glas Gouden Carolus in ‘De Gouden Vis’. Een leuk moment om even bij te praten over de voorbije of komende Kompasactiviteiten, want jawel, ook daar wordt over gefilosofeerd, al was het dan eerder bij een warme choco deze keer.
 
Opgewarmd? 
We lieten de Dijle achter ons en wandelden westwaarts de stad door. Zo kwamen we langs de recent opengelegde Melaan (één van de vele kleine vlietjes die Mechelen rijk is), het bisschoppelijk paleis, de Sint Romboutstoren (dàt was pas een kathedraal, eentje met twee mysteries: het verhaal van de maneblussers en de draad richting het stadhuis …), het Groen Waterke, het Klapgat, Hof van Busleyden,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stadsschouwburg, het Gerechtshof (vroeger: paleis van Margaretha van Oostenrijk), Grote Markt, Botermarkt, Leermarkt en terug richting Kruidtuin, waar overigens enkele weken geleden nog een vos gesignaleerd werd!
 
Moe maar voldaan de auto in, hop naar het wijkhuisje, ons feestzaaltje, waar een receptie met sprankelende cava en heerlijke versnaperingen op ons stonden te wachten.
 
We klinken vol vreugde en met volle overtuiging op het 21ste Kompasjaar!
 
Foto's: Tom Vermeiren