Het brengt ons ertoe om ons systeem van interesselijsten nog eens ter sprake te brengen omdat blijkbaar niet iedereen hiermee bekend is. Voor alle bestemmingen die we in te toekomst voorstellen hanteren we een interesselijst. Daarop kunnen alle leden hun naam (laten) noteren. Hiertoe volstaat een mailtje naar het secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De voorstellen die reeds voor 2014 circuleren vind je achteraan deze Nieuwsbrief. Ze zijn toegevoegd in de tabel waarin ook nog de geplande activiteiten van 2013 staan. De interesselijsten zijn ook vaak beschikbaar op activiteiten zoals Happening, themadag, eendaagse wandeling. Het noteren van je naam op een interesselijst is geen inschrijving. Toch hopen we natuurlijk dat je interesse achteraf ook leidt tot een inschrijving op het ogenblik dat we overgaan tot de definitieve planning van een tocht.
De interesselijsten helpen ons op deze manier om te zien welke bestemmingen goed aanslaan. Als een interesselijst geen of te weinig namen van geïnteresseerden ontvangt, zal deze bestemming uiteraard niet weerhouden worden in het definitieve programma. 
 
Wie woont er in Berlijn?
 
Voor een echte Berlijner is zijn Kiez het centrum van de wereld.
Mischien heeft daarom elke buurt zijn specifieke bevolkingsgroep,
zijn eigen cafés, zijn eigen specialiteiten.
 
Kort gezegd, de verscheidenheid is groot te Berlijn.
 
Dit alles én nog veel meer wist Isa mij tijdens de seizoenswandeling te vertellen.
 
 
Mijn nieuwsgierigheid (en dat van de andere dappere wandelaars) was gewekt.
Daarom denk ik eraan om van woensdagnamiddag 30 april 2014 tot en met zondag 4 mei 2014 een geo-city-trip naar Berlijn te organiseren.
 
Op de Kompashappening kan je meer te weten komen, maar indien je nu al interesse hebt,
stuur dan gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
met vriendelijke geografsiche groet
Tom

Secretariaat:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je meer algemene info over de organisatie en het lidmaatschap, dan kan je op ons secretariaat terecht.

Graag even op voorhand een afspraak maken indien u wenst langs te komen.

Wens je bijkomende informatie over de wandelprogramma's, dan kan je best de begeleider rechtstreeks contacteren.

Je kan ook inschrijven op onze 3-maandelijkse nieuwsbrief


Opnieuw is een jaar voorbij gereisd, misschien voorbij geraasd. Toch nemen we even de tijd om stil te staan bij wat komen mag en kan. Sinds meer dan 22 jaar zorgt Kompas er in 2014 voor om een gevarieerd wandelprogramma aan haar leden voor te leggen. 
Zoals ondertussen gebruikelijk, nodigen we in de nieuwjaarsmaand onze leden en hun gezin in de Noorderkempen uit op een nieuwjaarswandeling en bijhorende receptie. Niet alleen daarover leest u verder meer in deze Nieuwsbrief, ook ligt ondertussen ons volgend fotoatelier vast. Op zondag 16 februari zijn allen die de bedoeling hebben mooie foto’s te maken en die eventueel te verzamelen in fotoalbums welkom in het Koninklijk Atheneum van Mortsel.  Een heuse doe-activiteit, dus. Op de voorbije Kompashappening is weer duidelijk gebleken dat we aandacht willen wekken voor mooi beeldmateriaal. Zo kunnen we het voorjaar in.
Uit het programma van 2014 dat verder in deze Nieuwsbrief staat,  valt op te maken dat zowel eilandhopping, citytrips en de combinaties natuur-cultuur centraal staan bij de verschillende verantwoordelijken voor de wandeltochten. 
Op vraag van de Algemene Vergadering van Kompas zoeken we niet alleen naar nieuwe – lees: jonge – krachten om de komende jaren zonder stijlbreuken het werk mee verder te zetten. Dat proberen we ook door meer te investeren in communicatie. De snel voortrazende technologie helpt ons om via de website, blogs, tablet-communicatie, flashes, nieuwsbrieven en mails onze leden van dienst te zijn. Hiermee willen we ook de scherpe concurrentiestrijd binnen de toeristische industrie en vooral de reisvervoersector nauwgezet volgen om onze leden snel op de hoogte te brengen van betaalbare arrangementen.
Intenties bij de vleet. Het Kompasbestuur hoopt dat ook van de aspiraties die onze leden voor 2014 koesteren, veel terecht komt op de meest geschikte momenten.
 
Dirk Coolsaet
Voorzitter vzwKompas
 
dirk lofoten 2005 450x600

Dirk Coolsaet is voorzitter sinds de oprichting van Kompas.

In zijn professionele loopbaan was Dirk pedagogisch adviseur toerisme. Hierdoor was hij nauw betrokken bij ontwikkelingen in de reiswereld en bij de opleiding van reisbegeleiders en toeristische gidsen. Hij gaf negen jaar les aan studenten toerisme en twee jaar aan toekomstige toeristische gidsen van de provincie Antwerpen. Zijn specialiteit binnen Kompas zijn de Duitse weekends en reizen naar het noorden.

Net als meerdere Kompas-begeleiders is Paul Vandevelde een geograaf, wat mee de reismicrobe verklaart.

Initiatiefnemer in 1992 van Kompas vzw en sindsdien ononderbroken bestuurslid. Begeleidde ongeveer 20 jaar jongerengroepen in vakantiekampen het buitenland, en gaf als leerkracht ook heel wat leerlingen de smaak van trektochten in de natuur mee. Vanaf 1990 werd ook het aspect wandelreizen voor volwassenen aangesneden, om in 1992 van start te gaan met Kompas. De lijst van intussen begeleide groepen is te lang geworden om uitvoerig uit de doeken te doen, maar de klemtoon ligt op eilanden in Griekenland, Canarische eilanden of elders. Canyoning in Sierra de Guarra was ook jarenlang een onovertroffen succes. Daarnaast passeerden meerdere landen en  nationale parken de revue, met als uitschieters Namibië en Marokko. Veerle , de echtgenote van Paul was en is in vele gevallen een belangrijke medebegeleidster, die in het verleden ook zelf regelmatig Kompasgroepen gegidst heeft.

Tom Vermeiren : geograaf met een duurzame inslag.

Als student geografie doorkruiste hij Europa reeds van noord naar zuid en van west naar oost. Momenteel is hij als leerkracht aardrijkskunde verantwoordelijk voor de binnen- en buitenlandse excursies van de afdeling toerisme van het Koninklijk Atheneum Mortsel. Aangezien hij graag zijn grenzen letterlijk en figuurlijk verlegt, begeleidt hij dan ook vaak zelf deze geografisch-cultureel geïnspireerde reizen. Deze brachten hem onder andere naar de natuurgebieden van de Eifel, de Vogezen, Normandië, de Ardenne-Champagne, de Auvergne, de Provence en naar de cultuursteden: Athene, Barcelona, Lissabon, Londen en Madrid.

 

 foto website

Deborah is sinds 2011 actief bij Kompas.

Als leerkracht aardrijkskunde en natuurwetenschappen in het K.A. te Mortsel is ze vooral geïnteresseerd in dichte en verre bestemmingen waar natuur en contact met de lokale bevolking voor haar een must-see en -do zijn. Een gezonde en boeiende mix, vindt ze, die een ware verslaving werd tijdens en na haar Work and Holiday periode Down Under. De microbe heeft haar goed te pakken en doet/deed haar ook Portugal, Spanje, Ierland, Schotland en Cuba doorkruisen.
Dankzij collega Tom en een warme welkom van Paul en Dirk is zij nu het jongste lid van onze organisatie en ze heeft er zin in. Zin in avontuur, zin in cultuur, zin in expeditie en exploratie!